Peste 700 de tone de deşeuri importate din Italia au fost descoperite abandonate în două depozite candestine din Vadu Crişului şi Ineu de Criş.

Potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, este vorba despre "deşeuri nepericuloase de textile, hârtie, piele şi cauciuc plastic, care au intrat prin fals, uz de fals în România, şi care trebuiau să ajungă la instalaţii de valorificare (incineratoare şi instalaţii care prelucrează deşeurile şi le fac materie primă)”. ”Problema e că nu au ajuns la destinaţie", a declarat Mihai Togor, duminică, pentru BIHOREANUL.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor lucrează încă de anul trecut la acest caz, iar cel puțin o firmă - al cărei nume nu a fost făcut public - s-ar face vinovată pentru situaţia creată. 

"S-au făcut multe controale, încricuşate, pentru a putea strânge probe indubitabile. Săptămâna trecută, luni, am depus prima sesizare penală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva unei firme care a fost și sancționată cu 60.000 de lei, amenda maximă, pentru desfășurarea de activitate fără autorizație de mediu, colectare și depozitare deșeuri", a mai spus Togor.

Din informaţiile strânse până acum, deşeurile au fost aduse în Bihor cu 33 de transporturi, pe baza unor declaraţii false conform cărora deşeurile importate urmau să fie arse. Deşeurile au fost abandonate şi ascunse în grajduri şi foste ferme din Ineu şi Vadu Crişului.

Investigaţia Gărzii de Mediu este, încă, în desfăşurare. Comisarii bănuiesc că există și alte depozite clandestine de deşeuri abandonate.