Peste 300 de amenzi au fost „împărţite”, marţi, pe şoselele din Bihor, în prima zi a unei ample acţiuni desfăşurate de poliţiştii români şi maghiari în zonele din apropierea frontierei comune.

Acțiunile polițiștilor rutieri bihoreni și ale omologilor ungari au vizat sancţionarea şoferilor indisciplinaţi şi verificarea legalităţii transportatorilor de persoane şi mărfuri. În Bihor, acţiunile s-au desfăşurat pe DN1, DN19 şi DN79, fiind controlate 467 de autovehicule, din care 385 prevăzute cu 8+1 locuri, 16 microbuze, 8 autocare și 58 de autovehicule destinate transportului de mărfuri.

Recordul: 162 km/h

Cea mai mare viteză a fost surprinsă de poliţişti pe strada Calea Sântandreiului, unde un tânăr de 19 ani din Curățele circula cu 162 km/h, viteză înregistrată video cu pistolul radar. Şoferul s-a ales cu amendă şi a rămas fără permis pentru o perioadă de 90 de zile.

De altfel, dintre cele 322 de sancţiuni contravenţionale aplicate, având o valoare totală de 93.380 lei, cele mai multe, în număr de 270, au fost pentru depăşirea limitelor legale de viteză. Alţi 13 şoferi au fost sancţionaţi pentru lipsa centurii de siguranţă, 7 pentru defecțiuni tehnice, 8 şoferi de TIR au încasat amenzi pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar 24 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au fost reţinute 13 permise de conducere şi 5 certificate de înmatriculare, și au fost constatate două infracțiuni.

În paralel cu acţiunile agenţilor rutieri, polițiștii români şi maghiari, dar şi colegii lor frontierişti din Punctele Borş şi Artand au împărţit pliante cu informaţii despre regulile rutiere din România şi Ungaria, respectiv cu recomandări despre cum să evite accidentele de circulație.

Sărbători liniştite

Debutul operaţiunii, care se desfăşoară, în oglindă, pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă, adică simultan pe teritoriul Ungariei şi a României, a fost anunţat marţi, la prânz, într-o conferinţă de presă comună româno-maghiară, desfăşurată în Punctul de contact Artand, la care au fost prezenţi șeful Direcției Rutiere a Poliţiei Române, chestorul Florentin Brăcea, şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, precum și șeful Poliției Rutiere Ungare, colonel Jozsef Oberling, respectiv locotenent colonelul Attila Bacso, șeful Poliției Rutiere din județul vecin Hajdu-Bihar.

„Dorim ca cetăţenii maghiari şi români să aibă sărbători liniştite, fără evenimente rutiere”, a declarat șeful Poliției Rutiere Ungare, colonelul Oberling.

Scade traficul rutier, creşte cel aerian

Prezent şi el la conferinţa de presă, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Bihor, chestorul Marin Bondar, a declarat că, spre deosebire de alţi ani, tranzitul rutier prin punctele de frontieră este în scădere. „Tranzitul a scăzut cu 10%, cel mai probabil pentru că cetăţenii preferă traficul aerian”, a explicat chestorul.

Pe de altă parte, însă, conducerea ITFP Bihor s-a declarat pregătită pentru un aflux mai mare de călători, urmând să suplimenteze numărul de poliţişti de frontieră în punctele de trecere.

Acțiunile rutiere în zona de frontieră se vor desfășura - asemeni celei din 12 decembrie - concomitent în patru județe din partea de vest a țării, respectiv Bihor, Satu Mare, Arad și Timiș.