Imaginile difuzate de Daniel Ivanov, un orădean internat forţat la secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal din Oradea după ce duminică a mânjit cu fecale uşa sediului PNL Bihor, iar pe 20 aprilie aruncase o pungă cu manifeste în timpul festivităţilor ocazionate de Centenarul eliberării oraşului de sub bolşevismul maghiar, au avut un impact mediatic puternic, la care managerul unităţii, Dacian Foncea, a reacţionat cu un gest de transparenţă faţă de presă.

Acesta a confirmat că situaţia descrisă de imagini şi de comentariile lui Ivanov în filmuleţele pe care le-a difuzat pe reţeaua de socializare reflectă întocmai realitatea şi a anunţat că deschide uşile spitalului pentru jurnalişti, iniţial miercuri dimineaţă, însă a devansat "evenimentul" pentru după-amiaza de marţi.

"Nu sunt photoshopate"

La faţa locului, presa orădeană a putut vizita pavilionul 3, unde e internat Ivanov, şi apoi a primit explicaţii de la dr. Adrian Bumbu (foto), medic coordonator secţie. "Am luat act de înregistrarea transmisă de pacient, Spitalul Municipal rămâne o instituţie deschisă către comunitate, da, confirmăm, imaginile sunt reale, nu sunt photoshopate", a spus dr. Bumbu.

Medicul a precizat că bărbatul are regim de pacient periculos, iar clădirea pavilionului a fost reabilitată în 2007, dar la standarde de calitate scăzute (fapt care explică scorojirea pereţilor şi plăcile de faianţă lipsă din baie), şi pe de altă parte a suferit şi degradări produse chiar de pacienţi, care au distrus dotări ale grupului sanitar, în speţă cabina de duş şi chiuveta.

"Nu vin firmele"

Medicul a confirmat, de asemenea, că Spitalul Municipal are proiecte de modernizare a clădirilor cu fonduri europene, dar şi venituri proprii pentru lucrări de igienizare, adică înlocuirea tâmplăriei, a obiectelor sanitare şi caloriferelor, plus zugrăvire, dar firmele, care altădată se "băteau" pentru contracte, nu se mai prezintă la licitaţii, chiar dacă sumele oferite sunt generoase.

"S-au realizat două licitaţii, fără niciun participant, deşi suma alocată este de 145.000 lei, ceea ce recomanda concurenţa mai multor firme", a arătat dr. Bumbu, vorbind despre două licitaţii anulate doar în ultimele două luni, pe 12 aprilie şi pe 10 mai, oferind în acest sens presei documente doveditoare.

Altfel spus, nici delăsarea, nici lipsa banilor nu ar fi cauzele situaţiei reclamate de pacient, ci lipsa firmelor care să lucreze pentru reabilitarea pavilionului, deşi unele achiziţii şi reparaţii ţin de minima întreţinere care trebuie asigurată, chiar şi prin propriul personal, unui asemenea stabiliment. Totuşi, în timpul vizitei jurnaliştii au putut vedea că, în ciuda stricăciunilor, spaţiile erau curate.

Medicul a mai arătat că la pavilionul 4, unde sunt internate femei, tot în regim de pacienţi periculoşi, se desfăşoară lucrări de igienizare, dar şi pentru acestea executantul a fost desemnat după mai multe încercări.

Forţat să fie tratat

Cert este că, după ce s-a plâns pe Facebook de condiţiile din pavilionul 3, prima măsură a fost că lui Daniel Ivanov i-a fost luat telefonul cu care a filmat şi prin intermediul căruia comunica cu ziariştii. Faptul a fost reclamat de pacient BIHOREANULUI, care a spus că medicii i-au reproşat că prin distribuirea imaginilor despre starea spitalului le-a "creat probleme". "Mi s-a confiscat telefonul că de ce v-am trimis dvs. filmările. Au întrebat de ce am trimis, că cine mă cred eu", a susţinut Ivanov.

BIHOREANUL l-a întrebat pe medicul coordonator de secţie cine şi de ce a hotărât acest lucru care la prima vedere ar putea fi considerat abuziv. "Acest pacient este sub incidenţa Cod penal 109. Nimeni nu îşi ia răspunderea să pună pe cineva sub acest articol dacă nu are ceva fapte la activ", a spus dr Bumbu. Practic, el a explicat în acest fel că pacientul are antecedente psihiatrice, fiind considerat, printr-o sentinţă judecătorească, că prezintă pericol social şi că a fost obligat să urmeze un tratament, chiar cu forţa.

Despre "reţinerea" telefonului, dr. Bumbu a spus că inclusiv pentru asemenea decizii "există proceduri, în funcţie de patologie", pe care le ia medicul curant, care, aşadar, nu poate fi acuzat de luarea unei măsuri abuzive...