Circa 200 de funcţionari ai Prefecturii, directori de instituţii guvernamentale deconcentrate din PSD şi din UDMR, dar şi aleşi PNL, de la consilieri şi primari de comune până la deputaţi, au fost prezenţi joi la ceremonia de instalare a noului prefect al judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, numit prin Hotărâre de Guvern cu o zi înainte.

La masa de "prezidiu", alături de Ţiplea, au luat loc subprefectul Iuliu Delorean, pe care UDMR vrea să-l schimbe din funcţie, predecesorul acestuia, Ioan Mihaiu, precum şi ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, nu şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care, deşi îi era pregătită inclusiv o plăcuţă cu numele, a preferat să se aşeze în sală, lângă cei doi viceprimari, Florin Birta şi Mircea Mălan. La festivitate a participat, lucru rar în ultimii ani, şi senatorul PNL Cornel Popa, alături de deputaţii Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa.

O absenţă notabilă a fost cea a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Bihor, preşedintele Pasztor Sandor aflându-se la Budapesta, în timp ce vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, deşi invitaţi, nu şi-au făcut simţită prezenţa nici măcar formal, pentru câteva minute.

Jurământ cu emoţii

Cel care a dat citire, aşa cum se obişnuieşte în asemenea ocazii, Hotărârii de Guvern pentru numirea celui de-al 17-lea prefect al judeţului a fost ministrul Fondurilor Europene, care a reluat din actul normativ că "domnul Ţiplea Dumitru exercită cu caracter temporar funcţia publică de prefect al judeţului Bihor", după care l-a invitat să rostească jurământul.

Noul prefect a făcut-o puternic emoţionat, în două rânduri oprindu-se pentru a-şi regla respiraţia. "Eu, Dumitru Ţiplea, depun următorul jurământ de credinţă: Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterea şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Bihor. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!", a spus proaspătul oficial.

Apel la "chibzuinţă şi echilibru"

În discursul care a urmat, Marcel Boloş i-a transmis noului prefect că mandatul încredinţat de Guvern "este o misiune onorantă, dar şi plină de responsabilitate", de deciziile sale urmând să depindă soarta locuitorilor. "De aceea, exerciţiul acesta de mare responsabilitate pe care îl are trebuie să-l ducă la bun sfârşit cu chibzuinţă şi cu echilibru, pentru a asigura servicii publice de calitate, prestate în interesul oamenilor", a mai spus Boloş, care i-a sugerat lui Ţiplea să adopte, "dacă doreşte", motto-ul pe care el l-a afişat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, şi anume "ca serviciile publice să fie astfel gestionate ca să servească cetăţeanului, pentru că de-aceea suntem puşi în funcţii publice, să asigurăm servicii de calitate cetăţeanului".

"Vă asigur de parteneriatul pe care îl aveţi cu Ministerul Fondurilor Europene", a mai spus Boloş, anunţând că din luna ianuarie va avea cabinetul deschis pentru ca primarii să apeleze dacă au dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri UE, "pentru că este un lucru de logică elementară că dacă proiectele locale merg, şi absorbţie avem, şi România o duce bine".

La rându-i, fostul prefect Ioan Mihaiu i-a transmis succesorului său un "mesaj de normalitate", recomandându-i "să continue proiectele începute", "să deblocheze proiectele blocate", cum ar fi cel pentru construirea tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, dar şi "să promoveze obiective noi".

Ar vrea "colaborare"

La fel de emoţionat a fost noul prefect ca la rostirea jurământului şi când a enunţat "linia" pe care intenţionează să-şi desfăşoare mandatul, sugerând că va acorda o atenţie specială relaţiilor cu Primăria Oradea şi cu Consiliul Judeţean Bihor, dar şi cu Universitatea.

"În exercitarea mandatului sper într-o bună colaborare cu Primăria Municipiului Oradea şi cu Consiliul Judeţean Bihor. Cu toţii suntem conştienţi de importanţa readucerii zborurilor internaţionale pe Aeroportul din Oradea. Cred, de asemenea, că o atenţie deosebită trebuie acordată Universităţii din Oradea, pentru a-i ridica nivelul de credibilitate şi de performanţă, ceea ce va dezvolta o dezvoltare judeţeană durabilă", a spus Ţiplea, asigurând, totodată, că va acorda tot sprijinul mediului de afaceri.

El a mai promis că instituţia pe care o va conduce, indiferent dacă mandatul îi va fi mai scurt sau mai lung, "va fi deschisă şi transparentă" pentru cetăţeni, autorităţi publice şi presă.

În final, preţ de multe minute, Ţiplea a primit felicitări din partea colegilor şi viitorilor subalterni şi colaboratori, cu unii dintre aceştia acceptând să şi pozeze, la fel cum a făcut, când sala s-a golit, şi cu soţia şi cei doi copii ai săi.