Fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale din guvernul tehnocrat, Dragoş Pîslaru, şi-a inaugurat vineri seară primul cabinet europarlamentar deschis în Bihor după alegerile europene din luna mai.

Cu această ocazie, deşi de formaţie este economist, demnitarul a avut ocazia să-şi exerseze abilităţile de electrician, depanând un scurt-circuit ce lăsase în beznă chiar sala în care urma să discute cu jurnaliştii prezenţi la eveniment, având de-a dreapta sa pe preşedintele PLUS Bihor, Ioana Mihăilă, şi pe cel al USR Oradea, Marius Şovarschi.

În expunerea de motive cu care şi-a argumentat decizia de a pune un birou la dispoziţia bihorenilor, Pîslaru a arătat că se simţea dator faţă de aceştia, după ce la alegerile europene alianţa cu USR, din care face partidul său, PLUS, a primit în judeţ aproximativ 30.000 voturi.

Un birou deschis

Eurodeputatul a afirmat că oficiul pe care l-a deschis, aflat în sediul PLUS din strada Roman Ciorogariu nr. 15 (vizavi de sediul Poştei), se adresează "oamenilor care au probleme" de tot felul, celor care au propuneri de făcut pentru elaborarea de politici europene în orice domeniu, precum şi celor care, pur şi simplu, sunt "curioşi să vadă ce se întâmplă în Europa".

"Va exista un program de permanenţă, într-o primă fază cu voluntari. Pe lângă activitatea clasică, de birou de audienţe, va găzdui şi dezbateri ale tinerilor şi va oferi consultare. Această activitate este menită să încurajeze dinamica vieţii de reprezentare politică. Noi, USR şi PLUS, avem o ambiţie puternică de a lucra din ce în ce mai mult cu oamenii", a spus Dragoş Pîslaru.

El a subliniat, elegant, că biroul "nu este doar al lui Dragoş Pîslaru, ci şi al lui Vlad Botoş, al lui Dacian Cioloş, Clotilde Armand", sugerând că el va fi deservit şi de colegi din USR.

Un continent în schimbare

Pe de altă parte, eurodeputatul a arătat că Europa este într-o perioadă de schimbări majore, începând de la Brexit, care va influenţa bugetul Uniunii Europene şi politicile economice ale blocului comunitar, până la adoptarea politicilor Green Deal, care au ca scop dezvoltarea durabilă a comunităţilor concomitent cu reducerea poluării şi economisirea resurselor finite.

"Ceea ce discutăm la Bruxelles este foarte important pentru viaţa fiecăruia dintre noi, nu este politică externă, cum pare, ci politică internă", a spus Dragoş Pîslaru, arătând totodată că o altă tendinţă a politicilor europene este să acorde mai multă importanţă dezvoltării comunităţilor locale, fără intermediul puterilor centrale, în cazul României al Guvernului de la Bucureşti. "Asta nu înseamnă că trebuie să discutăm despre o ruptură local – central, ci de a potenţa dezvoltarea la nivelul comunităţilor", a spus eurodeputatul, membru în comisile de afaceri sociale, economică şi pentru energie ale Parlamentului European.

Înnoirea Europei

Dragoş Pîslaru va participa sâmbătă şi la inaugurarea sediului PLUS Beiuş (ora 12.30), iar de la ora 17.00 va fi prezent la evenimentul "Renew our Generation", astfel denumit după grupul politic "inventat" de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, şi de fostul premier român Dacian Cioloş, Renew Europe, devenit al treilea ca importanţă în Parlamentul European, după cele ale Popularilor Europeni şi, respectiv, Social-Democraţilor.

"Renew our Generation" va fi, de fapt, primul eveniment Renew Europe din Oradea şi va avea loc în sala Varadinum a Hotelului Double Tree by Hilton. Concret, şase speakeri din diverse domenii – de exemplu un om de afaceri şi inventator, un sociolog, o tânără trecută prin experienţa unui tratament oncologic – vor vorbi tinerilor din PLUS şi altor bihoreni interesaţi despre experienţele lor de viaţă şi profesionale.