Poposit în drum dinspre Viena spre Baia Mare, fostul actor Mircea Diaconu, susţinut de Pro România şi de ALDE – aripa Tăriceanu în cursa pentru funcţia de preşedinte al României, a devenit joi primul candidat care ajunge la Oradea, el cucerindu-i cu talentul de povestitor pe cei aproximativ 20 de orădeni, majoritatea membri Pro România, cu care s-a întreţinut în Piaţa Unirii şi apoi, la un pahar de vorbă, inclusiv în timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la o cafenea din zonă.

"Cine spune prostia asta?"

Timp de câteva minute, cât a stat de vorbă cu simpatizanţii în Piaţă, Mircea Diaconu a depănat amintiri din mandatul de europarlamentar încheiat astă-primăvară. Între altele, el a povestit cât de ruşinat s-a simţit când a văzut la Bruxelles proasta reprezentare a României de către propriii ei diplomaţi, a perorat despre cum ar trebui să fie România demnă în Europa şi despre cum nu ar trebui preşedintele să "se bage" în discuţiile despre independenţa Justiţiei, al cărei garant nu este el, ci Consiliul Superior al Magistraturii, şi despre cum viitorul preşedinte trebuie să depolitizeze toate sistemele, în condiţiile în care "carnetul de partid a ajuns mai important decât în vremea comunismului".

Întrebat de un orădean despre speculaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii, fostul actor a ştiut să pareze subiectul fără să se supere, râzând: "Cine spune asta? Guşă?".

Oradea, jos pălăria!

În conferinţa de presă, unde cele mai multe întrebări i-au fost puse nu de jurnalişti, ci de simpatizanţi, iar el a avut răspunsuri prompte şi categorice la orice – de la politica externă până la defrişări ori minerit -, Mircea Diaconu şi-a început discursurile lăudând Oradea.

El a spus că a venit aici în precampanie pentru că oraşul este "o minune": "Chapeau bas! Jos pălăria! Aveţi o minune de oraş!", i-a flatat el pe orădeni, după care a explicat de ce vrea să-i ia locul lui Iohannis. În esenţă, a spus el, "aşteptarea publică este greşită", pentru că preşedintele nu trebuie să fie un personaj activ, ci unul pasiv. "Aşteptăm Tătucul, Bătăuşul, la ţepe în Piaţa Victoriei. Nu există "şeful statului" şi nu trebuie să existe! Am extras din Constituţie verbele care se referă la preşedinte, toate sunt pasive, el nu face, toate verbele active sunt la Guvern. Preşedintele trebuie să fie neutru, al tuturor, să aibă dialog cu orice cetăţean, să nu excludă pe nimeni, şi cei care ajung în puşcării sunt ai lui. Toţi cetăţenii acestei ţări trebuie să-i iei în grija ta. La noi nu există arbitru, cine trebuie să fluiere este în teren. Preşedintele nu trebuie să fie bătăuşul satului", a spus Diaconu, criticând toate modelele de preşedinte de până în prezent, în care, culmea, l-a inclus până şi pe Iohannis, căruia mulţi îi reproşează, dimpotrivă, pasivitatea.

"N-am nicio greaţă"

Mircea Diaconu a spus că, spre deosebire de candidaţii unui partid sau altuia, el este "singurul independent cu dovadă", chiar dacă este susţinut nu de unul, ci de două formaţiuni politice, a lui Victor Ponta şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că după ce va fi ales, "voi avea dialog cu absolut oricine din ţara asta", pentru că "n-am nicio greaţă să discut cu oricare om din ţara asta. Este un atu (n.r. – faţă de toţi ceilalţi candidaţi) pe care îl pun pe masă".

Prezidenţiabilul a spus că "preşedintele nu ia decizii, nu el decide calea României, la el verbul este cooperarea, doar se consultă" cu toţi ceilalţi factori, care iau deciziile, el doar "pune teme în discuţie", ba nici măcar în calitatea sa de comandant suprem al Armatei "nu ia decizii singur".

De asemenea, fostul actor a spus că, dacă va fi ales, va impune depolitizarea, aşa încât "un tânăr care intră în carieră la piramida unei structuri bugetare să aibă dreptul de a avansa în carieră" spre vârful acesteia fără să facă politică. "Depolitizarea ar însemna ca preşedintele să decidă şi să pună în dezbatere", a subliniat el, adăugând că ar trebui stabilite anumite funcţii care să fie politice, iar toate celelalte să fie accesibile celor care nu sunt politicieni.

"Eu nu sunt un om rău, sunt un bleg"

Mircea Diaconu s-a descris ca fiind neconflictual, ba chiar "pacificatorul" societăţii româneşti îmbibate de ură, chiar dacă tot el spusese anterior că preşedintele nu trebuie să fie un "Tătuc".

Povestind cum în Parlamentul European "toată lumea negociază cu toată lumea până ajunge la un compromis", el a spus că "acolo trebuie să ajungem şi noi": "Trebuie să discutăm deschis între noi, să ajungem la un compromis. Asta vreau eu, să încerc să fac pace în societatea românească. Eu nu sunt un om rău, dimpotrivă, sunt un bleg, aşa îmi zicea cineva în familie. Eu la o ceartă nu săream şi nu mă cert cu nimeni în general, nu vreau să mă înrăiesc. Cred că am capacitatea de a calma în jurul meu", s-a portretizat candidatul Pro România şi ALDE.

"E simplă treaba"

La fiecare întrebare pusă de jurnalişti şi de simpatizanţi, Mircea Diaconu a avut răspunsuri prompte şi sigure, chiar dacă în doi peri.

De pildă, întrebat de un fan dacă e adevărat că "Olanda nu ne-a primit în Schengen pentru că a vrut portul Constanţa", fostul europarlamentar a susţinut că "se croşetează ceva pe subiectul acesta". "Nu ştiu dacă e chiar adevărat, dar într-o discuţie cu un deputat olandez pe tema asta zice "Aţi terminat voi autostrăzile şi nu v-am dat noi Schengenul?". Pentru că despre asta-i vorba, o Constanţă fără legătură până la Viena n-ai ce face cu ea în Schengen. Deci nu e asta, sunt altele interesele de tot felul, e şi asta, dar Schengenul e dovada slăbiciunii noastre", a spus el. Acesta a mai precizat că România trebuia admisă în Spaţiul Schengen fiindcă aşa prevăd tratatele dacă îndeplineşte condiţiile tehnice. "Paşii sunt parcurşi, dar astăzi nu vrea Olanda, peste un an nu mai vrea Germania".

La fel, întrebat despre "gazele din Marea Neagră", Diaconu a spus că "treaba e foarte simplă", în opinia sa investitorii români trebuind favorizaţi faţă de străini la fel cum au fost în guvernarea Brătianu din perioada României Mari. Aceeaşi linie ar trebui urmată şi în ce priveşte "apele" ("Următoarele crize mondiale vor fi de apă şi mâncare, România are rezerve uluitoare, dar alţii îmbuteliază apele şi fac averi uriaşe"), dar şi "aurul de la Roşia Montană" (spunând că "trebuie lăsat acolo unde este"), precum şi despre alte resurse naturale.

După o oră, Mircea Diaconu şi-a luat rămas bun de la simpatizanţi spunând că data viitoare vrea să vină la Oradea "ca preşedinte", dar s-ar putea să revină şi "în turul doi" al alegerilor. Semn de optimism incurabil, că îşi va disputa finala Preşedinţiei cu nici nu mai are importanţă cine...