Judecătorii şi procurorii orădeni care au ieşit să protesteze, vineri, la prânz, în faţa Palatului de Justiţie, au fost întâmpinaţi cu aplauze şi mărţişoare de reprezentanţii Asociaţiei Oradea Civică, sosiţi în Parcul Traian, cu bannere şi steguleţe pentru a-i susţine pe magistraţi.

Reprezentanţii organizaţiei s-au instalat în parcul din faţa Palatului, chiar în faţa protestatarilor, şi acolo au rămas pe tot parcursul manifestaţiei, scandând, din când în când, şi mesaje de susţinere. „Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor!”, au strigat ONG-iştii.

Numărul protestatarilor a fost de 16, dublu faţă de ziua precedentă. Au fost procurori de la Parchetul Oradea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, DIICOT, judecători de la Judecătoria Oradea, dar şi de la Tribunalul Bihor.

Magistraţii au avut şi mesaje noi. „Libertatea de exprimare este garantată prin Constituţie şi pentru magistraţi”, scria pe unele pliante purtate de manifestanţi, cu trimitere la acuzaţiile că ar participa la greve ilegale, lansate de unii reprezentanţi ai puterii.

„Cu ocazia protestelor pe care deja le-am avut, s-a spus în spaţiul public că noi nu avem dreptul să ne exprimăm opinia. Noi apreciem că acest drept este garantat prin Constituţie. Acesta este mesajul nostru”, a explicat judecătorul Radu Harja, magistrat în cadrul Tribunalului Bihor.

Potrivit judecătorului, protestul de vineri, la fel precum cele precedente, sunt „individuale”. „La  Tribunalul Bihor s-a convocat Adunarea Generală pentru ziua de luni, 4 martie. Atunci, instanţa va comunica şi punctul de vedere cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 7. Tot atunci vom analiza şi dacă se impun alte forme de protest”, a mai spus Harja, care îndeplineşte şi funcţia de purtător de cuvânt al instanţei.