Un grup de şase mame şi taţi, părinţi ai unor elevi din şcolile orădene, membri ori simpatizanţi ai Asociaţiei Oradea Civică, au făcut joi dimineaţă un protest inedit în faţa sediului PSD: şi-au dus copiii aici înaintea orelor de curs, pentru a atrage atenţia că sistemul de învăţământ este subfinanţat în timp ce partidele, şi în primul rând PSD, primeşte sume enorme din banii cetăţenilor.

"Partidele primesc anul acesta 85 de milioane de euro din bugetul ţării, PSD 45 de milioane, în timp ce alocaţia de stat pentru copii este neschimbată de zece ani, 84 de lei", a spus unul dintre nemulţumiţi.

Oamenii s-au adunat în faţa sediului PSD din Parcul 1 Decembrie încă de la ora 7.20.

"Protestăm împotriva legii finanţării partidelor şi a subfinanţării educaţiei. În acest moment, partidele vor primi 0,4% din PIB-ul României, în condiţiile în care sistemul de învăţământ este subfinanţat. Noi, părinţii, trebuie să plătim inclusiv pentru hârtie igienică, pentru săpun, pentru markere. Sistemul de învăţământ este subfinanţat, în timp ce partidele devin milionare pe banii noştri", a explicat Cosmin Bursaşiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Oradea Civică, tatăl unui elev la Liceul de Artă.

"De ce banii noştri trebuie să meargă la partide în asemenea sumă? Nici ţările bogate din Europa nu dau asemenea sume la partide", a mai spus el.

Întrebat dacă se aşteaptă sau nu ca Protecţia Copilului, la fel ca în mai multe rânduri în ultimii doi ani, să declanşeze anchete sub pretextul unor "rele tratamente aplicate minorilor", pe care i-ar folosi în scopuri politice, Bursaşiu a răspuns că nu, pentru că "noi nu am lăsat copiii în stradă, noi îi însoţim, şi vrem să transmitem acest mesaj, că educaţia este subfinanţată, şi aici ar trebui să meargă mult mai mulţi bani".

La fel ca el, un alt membru al Asociaţiei Oradea Civică a spus că nu este corect ca puterea să aloce sume exorbitante partidelor, în condiţiile în care peste o mie de şcoli din România au WC-uri în fundul curţii, nu au autorizaţie sanitară şi nici autorizaţie ISU pentru siguranţă la incendii, au săli de clasă în care elevii sunt mai înghesuiţi decât condamnaţii din închisori.

"Alocaţia de stat pentru copii este de zece ani neschimbată, 84 de lei pe lună, mai puţin decât primeşte un deţinut", a spus Teodor Romulus.

În ce priveşte copiii, aceştia au afirmat că ştiu de ce s-au aflat împreună cu părinţii lor la ineditul protest. PSD este un partid politic care "omoară oameni", a spus o fetiţă, elevă în clasa a III-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. "Şi ne fură nouă banii", a completat-o Mihai Bursaşiu, de la Liceul de Artă. "Le omoară viitorul, asta face PSD!", a spus şi o mamă.

Orădenii au urcat împreună cu copiii la etajul clădirii unde se află sediul PSD, dar acolo, fireşte, nu se afla nimeni. "Normal, că ei nu lucrează, nu vin ei aşa dimineaţă", a spus o altă femeie.

După ce au explicat jurnaliştilor motivul protestului lor, oamenii şi-au dus copiii la şcoală. Lecţia de educaţie civică se terminase.