Şeful Gărzii de Mediu Bihor, comisarul Mihai Togor, a prezentat miercuri o situaţie foarte gravă şi revoltătoare depistată în urma unei sesizări: firma Salubri SA, a Primăriei Aleşd, a aruncat tone întregi de gunoaie în două depozite clandestine, dintre care unul într-o zonă pitorească, de belvedere, din aria protejată Muntele Şeş.

"Un operator de salubritate care, în loc să aducă deşeurile la depozitul ecologic de la Eco Bihor, le-a abandonat în mediul natural... Niciodată nu am mai avut în Bihor un volum atât de mare de deşeuri abandonate şi sper să nu mai avem", a declarat Mihai Togor, într-o conferinţă de presă.

Munte de gunoaie

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au aflat de scandaloasa situaţie în urma unei sesizări. Joi, 6 septembrie, au descins în teren şi au găsit, la 13 kilometri de Aleşd, într-o zonă de belvedere apropiată de DN 1H, spre Şinteu, un adevărat munte de deşeuri. "Sunt deşeuri măcinate rezultate în urma sortării, care trebuiau aduse la depozitul ecologic Eco Bihor din Oradea", a precizat Mihai Togor (foto). Pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp, comisarii de mediu au descoperit 150 metri cubi de gunoaie!

Mai mult, comisarii au găsit o groapă de gunoi clandestină şi la marginea satului Ţeţchea, însă ceva mai mică: circa 50 metri cubi de gunoaie, pe un teren de 500 mp.

În urma controlului de joia trecută şi a unui al doilea, făcut luni, comisarii de mediu au desluşit  mecanismul ilegal: după ce au colectat deşeurile din cele 10 UAT-uri în care are această răspundere, dintre care două oraşe (Aleşd şi Huedin) şi opt comune, compania Salubri Aleşd le duce la staţia de sortare a oraşului. Acolo, deşeurile sunt despărţite în categorii, iar cele reciclabile vândute unor firme specializate. Cele menajere rămase sunt tocate şi compun aşa-numita categorie de deşeuri municipale mărunţite, care a ajuns acum abandonată în natură.

Au făcut "economii"

Ilegalitatea a fost confirmată şi de actele puse la dispoziţie de Salubri comisarilor de mediu şi care au arătat că gunoaiele nu au ajuns la Eco Bihor, aşa cum ar fi trebuit. "În luna iulie au fost făcute opt transporturi la Eco Bihor, în luna august doar trei. Este o diferenţă evidentă, care nu s-a mai regăsit la depozitul ecologic. În plus, se vede cu ochiul liber că acelaşi tip de deşeuri este şi la staţia de sortare din Aleşd, pregătit să fie adus la Eco Bihor, şi în cele două locaţii", a precizat Togor.

Şeful Gărzii de Mediu a mai spus că, în urma controlului, a identificat 13 transporturi ilegale către cele două gropi clandestine, toate făcute în luna iulie cu o camionetă autobasculantă, înmatriculată pe numele unei persoane fizice. Practic, în loc să vină de 13 ori la Eco Bihor, Salubri a economisit cheltuiala combustibilului şi a tarifului de salubritate plătit la haldă şi a "expediat" gunoaiele în mijlocul naturii!

Sunt recidivişti!

Pentru fapta comisă, compania de salubritate a încasat două amenzi de câte 100.000 lei fiecare, una pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu, care prevede că trebuie să urmărească parcursul deşeurilor până la final, şi una pentru nerespectarea măsurilor impuse în 2017 de Garda de Mediu. Asta, pentru că firma a fost prinsă şi anul trecut că a îngropat gunoaie!

"Sunt recidivişti, de aceea s-a luat această măsură drastică (n.r. a amenzilor)", a precizat Togor. În 2017, Salubri a aruncat gunoaie chiar pe raza Aleşdului, însă într-o cantitate mult mai mică decât acum. Atunci, compania a fost amendată cu 40.000 lei şi i s-a impus curăţarea şi ecologizarea zonei, ceea ce a şi făcut.

De altfel, nici acum reprezentanţii firmei nu au avut obiecţii. Potrivit lui Togor, aceştia şi-au recunoscut greşeala prin faptul că au semnat procesele verbale ale notelor de constatare fără obiecţiuni. De asemenea, şoferul autocamionetei care a transportat deşeurile şi-a admis, la rându-i, vina. Totuşi, asta nu-l va scăpa de amendă, comisarii de mediu urmând să-l sancţioneze cu o sumă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 lei.

Ordin de curăţenie

Întrebat dacă crede că transportul clandestin al deşeurilor a fost făcut cu ştirea funcţionarilor din Primăria Aleşd, Mihai Togor a spus că nu poate avea o astfel de certitudine. "Această firmă are o conducere, aceasta răspunde pentru faptele ei. Nu pot asocia firma cu acţionarii ei", a precizat comisarul şef.

Pe lângă cele două amenzi uriaşe încasate, Salubri Aleşd a primit de la Garda de Mediu şi dispoziţia să cureţe cele două mormane uriaşe de gunoaie până cel târziu luni, 17 septembrie, când comisarii vor reveni în control.

De asemenea, Administraţia Sitului Natura 2000 Muntele Şeş a primit sarcina să verifice dacă groapa de gunoi ilegală a dus la distrugerea unor specii şi habitate protejate, dar  şi să urmărească dacă locul va fi salubrizat corect şi complet.