De marţi dimineaţă s-a deschis un nou punct de trecere a frontierei spre şi dinspre Ungaria, G20, între localităţile Santăul Mare şi Nagykereki. Punctul de frontieră este rezervat transportului de materiale de construcţii, în speţă transportului de pietriş din România pentru construcţia autostrăzii M35 din Ungaria, care va ajunge până la graniţă.

"Începând de azi, 06.11.2018, ora 08:30, în conformitate cu art. 9 alin.4 din OUG 105/2001 privind frontiera de stat a României, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu art.12, alin.1 din Convenţia dintre România şi Ungaria, privind controlul traficului de frontieră rutier şi feroviar, s-a deschis, pe raza judeţului Bihor, punctul temporar de trecere a frontierei de la semnul de frontieră G20, între localităţile Santăul Mare (România) şi Nagykereki (Ungaria), în scopul efectuării unor transporturi de materiale de construcţii", a transmis, printr-un comunicat, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

Programul de funcţionare al punctului temporar de trecere a frontierei este de luni până sâmbătă, între orele 08.30 (ora României) şi 19.30 (ora României). Personalul care efectuează controlul trecerii frontierei este asigurat din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş.

"Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a întreprins toate măsurile necesare pentru ca traficul peste frontieră, în acest interval orar, să se desfăşoare în condiţii optime", se mai precizează în comunicat. 

Este de aşteptat ca deschiderea noii frontiere să ducă la scurtarea timpilor de aşteptare pentru ceilalţi şoferi de TIR care trec prin punctele bihorene de frontieră, în special prin Borş. 

Potrivit Digi 24 Oradea, în localitățile româneşti de lângă granița cu Ungaria există peste 20 de balastiere. Doar de la o singură balastieră pleacă zilnic spre Ungaria între 80 și 100 de camioane încărcate cu pietriș.