30 de milioane de lei îşi propune Consiliul Judeţean Bihor să recupereze prin o serie de proiecte europene retroactive.

Indicatorii acestor proiecte n-au fost, însă, votaţi vineri în ceea ce trebuia să fie o şedinţă extraordinară a CJ din lipsă de cvorum, fiind absenţi toţi cei 17 consilieri ai opoziţiei, precum şi un PSD-ist, Dorel Dume, plecat din ţară.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a explicat motivele convocării şedinţei extraordinare, şi anume necesitatea actualizării unor indicatori privind investiţiile din drumurile Beliu - Tinca - Leş, Uileacu de Criş - Sîrbi, respectiv investiţiile în reparaţii capitale şi amenajări interioare la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

O bună parte din aceste proiecte s-au realizat din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Bihor în urmă cu circa 4 ani. "Avem posibilitatea să depunem spre finanţare proiecte retroactive pentru aceste lucrări. E vorba în total de peste 30 milioane de lei. Trebuie să încărcăm proiectele în sistem luni, la ora 10", a declarat Pásztor în plen.

Şeful CJ Bihor a declarat şi că a trimis SMS-uri tuturor consilierilor judeţeni explicându-le importanţa şedinţei extraordinare.

El a mai declarat că speră că banii nu se vor pierde şi că CJ Bihor va obţine cei 30 milioane de lei pe care i-ar putea investi în alte lucrări.

După şedinţa eşuată din lipsă de cvorum, Pásztor a explicat pentru BIHOREANUL că proiectele se vor putea depune şi după ziua de luni, însă sumele disponibile pentru aceste proiecte retroactive sunt limitate, aşadar vor fi împărţiţi după principiul "primul venit, primul servit".

Până la transmiterea acestei ştiri, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean, Ionel Avrigeanu, nu a putut fi contactat pentru a explica lipsa consilierilor de la şedinţa extraordinară.

În schimb, întrebat de BIHOREANUL, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, a spus că nu știe ce proiecte au fost pe ordinea de zi de vineri la Consiliul Județean, însă a dat de înțeles că boicotul are de-a face cu refuzul alianței UDMR, PSD, ALDE de a consulta opoziția pe marginea împărțirii banilor pentru primăriile din Bihor.

"Săptămâna viitoare înţeleg că vor fi împărţiţi banii către primării. Bineînţeles că nu i-a consultat nimeni pe cei din grupul PNL. Înţeleg că cei din grupul PNL la Consiliul Judeţean sunt un fel de umbrelă de vreme rea. Când ai nevoie de voturile opoziţiei, înseamnă că trebuie să ai un dialog cu opoziţia. Acest grup al PNL mult hulit a votat toate materialele necesare depunerii de proiecte europene de doi ani de zile. Ei, în schimb, când au împărţit banii bătându-şi joc de primarii PNL nu au consultat grupul PNL", a afirmat Bolojan.

Proiectele vor ajunge pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CJ Bihor programată pentru 17 iulie, de la ora 11.