Peste 600 de români, din ţară şi străinătate, au participat duminică la Săbolciu la sfinţirea singurului monument dedicat Marii Uniri ridicat deocamdată în Bihor în anul Centenarului dar şi Crucii Eroilor dedicat localnicilor căzuţi în războaie.

Un monument şi o cruce

Monumentul dedicat Marii Uniri aminteşte de cupola unei biserici şi îl reprezintă central pe episcopul ortodox de Oradea, Nicole Popoviciu, flancat de părintele Arsenie Boca - "Sfântul Ardealului" şi preotul Gheorghe Bordaşiu, localnic din Săbolciu, dar şi pe alţi săteni care împreună cu Bordaşiu au participat pe 1 Decembrie 1918 la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

Monumentul Marii Uniri şi Crucea Eroilor au fost ridicate cu contribuţia financiară a părintelui Nicolae Ioan Bordaşiu, fiul preotului Gheorghe Bordaşiu. Acestea sunt amplasate pe un teren donat comunităţii de familia Alb din localitate, respectiv în curtea bisericii locale.

Sfinţirea celor două edificii purtând semnătura arhitectului Bogdan Hanganu a fost făcută de un sobor de 16 preoţi preoţi condus de Prea Sfinţiţii Ieronim Sinaitul, vicar patriarhal, Galaction, episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi Siluan, episcopul românilor din Ungaria.

"Prin râvna şi truda părintelui Bordaşiu..."

Slujba religioasă a fost deschisă de Sfânta Liturighie şi a cuprins mai multe luări de cuvânt. "Prin râvna şi truda părintelui Nicolae Bordaşiu s-a ridicat în centul localităţii Săbolciu un monument pentru participanţii în mod direct la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi o troiţă pentru cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Şi noi trebuie să fim la înălţimea acestor mari martiri prin dragostea de neam şi credinţă", a spus vicarul patriarhal Ieronim Sinaitul.

De altfel, pentru grija purtată amintirii martirilor din Săbolciu, preotul Bordaşiu a primit duminică, la propunerea primarului Aurel Popa, titlul de cetăţean de onoare al localităţii.

"Puţine sunt satele care se pot mândri că au mărturia dorului de a face o singură ţară şi frumoasă. Monumentul a răsărit din dragostea şi râvna familiei Alb din Săbolciu, care a cedat 10 metri pătraţi din vechea moşie a mangreştilor, fosta mea casă părintească, şi pe terenul acesta s-a ridicat monumentul. De asemenea, mulţumesc părintelui paroh Alexandru Dulca pentru că împreună cu parohia şi Consiliul Local au permis ca pe terenul lor să se ridice Crucea Eroilor", a spus părintele Nicolae Bordaşiu.

Evenimentul a mai cuprins momente artistice şi lansarea volumului "Din Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Maliţa", semnat de preoţii Nicolae Ioan Bordaşiu, Ioan Mircea Ghitea şi Alexandru Dulca.

Participanţii la manifestare au primit şi câte un exemplar din broşura "Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor", semnată de doctorul în istorie Cristina Liana Puşcaş şi preotul Nicolae Ioan Bordaşiu.