Mai mult de 70 de ambulanţe din întreaga ţară au ocupat duminică, începând cu ora 10, Piaţa Unirii din Oradea, unde a fost marcată, pentru a cincea oară, Ziua Naţională a Ambulanţei, instituţia înfiinţată cu 113 ani în urmă.

Pe lângă autospeciale, din toate judeţele au venit şi şefi ai Serviciilor Judeţene de Ambulanţă cu autoturisme de diverse mărci, de la Duster până la Mitsubishi, parcate pe străzile adiacente pieţei.

Încă de la Biserica cu Lună, unde credincioşii participau la slujbă, şi până la staţia de tramvai dinspre Podul Ladislau, întreaga zonă a fost colorată în combinaţiile bleumarin şi portocaliu, după ţinutele operative ale ambulanţierilor, asistenţilor şi medicilor, respectiv bleumarin şi alb, ţinutele de ceremonie.

Din fiecare judeţ, potrivit participanţilor, au venit la Oradea delegaţii formate din câte 8 – 16 angajaţi ai Ambulanţei.

Spre Biserica cu Lună şi Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae, ambulanţele au fost parcate "în spic". În zona centrală a pieţei s-au pus zeci de ambulanţieri cu tărgile echipate ca pentru intervenţie, în timp ce spre capătul dinspre liniile de tramvai alte zeci de angajaţi au format un careu cu faţa către o scenă unde au luat loc oficiali invitaţi din ţară şi locali.

Trandafiri din elicopter

În absenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat - care erau invitaţii de onoare, dar au lipsit -, spectacolul din Piaţa Unirii a fost deschis de un elicopter (nesemnalizat vizibil ca fiind al vreunei instituţii), care a survolat zona de trei ori, aruncând cu flori de trandafir peste participanţi.

După acest prim act, fanfara reunită a bisericilor evanghelice din Oradea a interpretat Imnul României şi apoi Imnul Uniunii Europene, momente foarte apreciate atât de "salvarişti", cât şi de zeci de orădeni curioşi. Ulterior, însă, Imnul Ambulanţei a fost difuzat cu ajutorul instalaţiilor de sonorizare, integral, ceea ce a plictisit mulţi participanţi, având în vedere că durata sa rivalizează cu cea a unei operete.

"Nu şefii sunt importanţi"

Primul oficial invitat de preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa, Gheorghe Chiş, maestrul de ceremonii, a fost primarul Ilie Bolojan, care a spus că vrea să fie scurt, "pentru că noi suntem pe scenă la umbră, dumneavoastră staţi în picioare în soare".

"De ceea ce faceţi dumneavoastră depind vieţile oamenilor, şi nu şefii sunt importanţi, ci dumneavoastră. De modul în care vă comportaţi depinde imaginea Ambulanţei şi de multe ori a statului", a spus primarul.

Bolojan a amintit că a fost şi prefect, deci cunoaşte modul în care funcţionează Ambulanţa, cerându-le angajaţilor acestei instituţii "să colaboraţi cu SMURD, cu spitalele, cu autorităţile locale", iar în final le-a mulţumit "celor care lucrează în Ambulanţa Bihor, şi pentru că de câteva ori au intervenit decisiv şi pentru familia mea".

Din obligaţie

Cu excepţia senatorului Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii, care a fost şi el scurt, rezumându-se să le transmită colegilor din Ambulanţă că "vă admir, vă respect şi vă iubesc", ceilalţi vorbitori au fost plictisitori, terni, obositori şi de multe ori greu inteligibili, de la secretarul de stat Tudor Brădăţan din Ministerul Sănătăţii până la un anume deputat Balint din comisia de sănătate a Camerei, şi de la managerul SAJ Bucureşti – Ilfov, mediatizata Alice Grasu până la managerul SAJ Bihor, Liciniu Venter.

De altfel, primarul Oradiei, care anterior şezuse pe scenă alături de Bodog, a profitat de diminuarea interesului şi şi-a părăsit locul, preferând să meargă să-i salute pe "salvarişti" şi să se întreţină cu ei minute în şir, ceea ce aceştia au apreciat, fie că erau din judeţe precum Vaslui ori Brăilă, fie din Suceava sau Cluj.

"Toţi sfinţii"

Deşi soarele începea să frigă şi mulţi ambulanţieri din piaţă dădeau deja semne de oboseală, ceremonia a continuat cu înmânarea de către şeful Sindicatului Ambulanţa, mai multor oficiali şi reprezentanţi de SAJ-uri, a unor plachete pe care, potrivit descrierii făcute, erau imprimate imagini din Oradea precum şi simbolul grafic al Ambulanţei şi deviza "salvariştilor": "Totdeauna şi tuturor, gata de ajutor!".

Momentul s-a consumat pe un fond muzical inedit, şi anume imnuri religioase interpretate de aceeaşi fanfară a tinerilor din bisericile evanghelice, primul fiind faimosul "All the Saints are marching in", cunoscut laicilor mai mult din versiunea aparţinându-i lui Elvis Presley.

În jurul orei 13.30, după ce oficialii au coborât de pe scenă, cele mai bine de 70 de ambulanţe din Piaţa Unirii s-au pus în mişcare pentru o paradă prin oraş, întâi către Nufărul şi apoi până în Rogerius, de unde o parte au revenit în Piaţa Unirii, iar altele au fost masate în 20 de locaţii pentru ca echipajele, deja asudate, să împartă pliante, să ofere informaţii despre cum se acordă primul ajutor şi să măsoare, cui dorea, glicemia şi tensiunea.