La fel ca în ultimii ani, Penitenciarul Oradea şi-a deschis, joi, porţile pentru vizitatori, care au putut să descopere condiţiile în care trăiesc 480 de deţinuţi în centrul oraşului.

Turul a fost găzduit de inspectorul de penitenciare Gabriel Tiponuţ, inspectorul principal Silviu Ghergheleş, comisarul-şef Marius Marian, şeful serviciului de asistenţă psiho-socială, şi agentul principal Alexandru Cătană, care răspunde de lucrările de investiţie şi de renovare în Penitenciar.

Secţia… "Cum Trebuie"

În timpul primei vizite a zilei, dedicată reprezentanţilor mass-media, gazdele au anunţat că o secţie a Penitenciarului Oradea a fost declarată, pe 21 iunie, prin ordin al Ministrului Justiţiei, corespunzătoare, ea respectând prevederile Legii 169/2017.

Pe această secţie erau îndeplinite până de curând aproape toate cerinţele din lege, mai puţin cea referitoare la alocarea unui spaţiu de 4 mp pe deţinut în cameră, neluând în calcul baia şi toaleta. De curând, însă, reprezentanţii Penitenciarului au scos din paturi.

Aşadar, pe secţia corespunzătoare, cei închişi au spaţiu suficient, lumină naturală, camere fără igrasie - clădirea, spre deosebire de alte spaţii ale Penitenciarului fiind una mai nou construită -, televizoare, precum şi duşuri şi toalete în camere. De la emiterea ordinului de ministru, deţinuţii închişi pe această secţie nu mai pot beneficia de cele 6 zile câştig la 30 de zile executate, măsură valabilă în cazul puşcăriaşilor care locuiesc în spaţii declarate ca fiind necorespunzătoare.

Pe secţia V sunt închise 110 persoane, în regim de arest preventiv şi câţiva abia sosiţi în închisoare, deci "neincluşi" încă într-un regim de detenţie.

După gratii, în centrul Oradiei

În Penitenciarul Oradea sunt închişi 480 de deţinuţi, capacitatea legală (care ar asigura 4 mp fiecărui deţinut în cameră) fiind de 455 de locuri. În schimb, sunt instalate mai multe paturi, şi anume 583.

Închisoarea din centrul Oradiei găzduieşte deţinuţi în arest preventiv (49), în regim deschis (54), regim semi-deschis, pe o perioadă scurtă, până la transfer (21), regim închis (282), respectiv maximă siguranţă (42), regimurile de deţinere fiind stabilite în funcţie de gravitatea faptelor săvârşite.

De asemenea, mai sunt 32 de deţinuţi aduşi recent, care nu au fost încă repartizaţi într-un regim, fiind în perioada de carantină şi observare.

Telefoane, televizoare, frigidere…

În Penitenciar sunt atât camere cu două şi patru paturi, precum şi camere şi 16 paturi. În ultimii ani, unitatea de detenţie a investit în mai multe lucrări de reabilitare şi renovare, astfel încât majoritatea camerelor au băile proprii cu WC-uri şi duşuri.

Există o singură secţie unde mai sunt duşuri comune pe holuri şi acolo făcându-se lucrări de reabilitare astfel încât băile să fie amenajate în camerele de detenţie. Cei care au baie în cameră pot face duş zilnic, iar cei care au duşuri comune pot să facă baie, în baza unor programări, de trei ori pe săptămână.

În camere, fiecare deţinut are propria cutie pentru depozitarea lucrurilor personale. De asemenea, toate camerele au televizor, cu acces la mai multe canale, inclusiv un canal propriu, cu circuit închis, al Penitenciarului.

De curând, în toate camerele au fost introduse câte două telefoane fixe. Deţinuţii pot vorbi fie 60 de minute pe zi, fie 30 de minute, în cazul din urmă fiind vorba de cei închişi în regimul de maximă siguranţă. Fie în camere, fie în încăperi speciale, deţinuţii au acces la frigidere şi maşini de spălat.

Singura cameră care nu dispune de aceste condiţii este camera de protecţie, în care deţinutul poate fi închis maxim 24 ore, în urma autoagresării sau în cazul în care a agresat pe cineva. Camera este astfel concepută încât deţinutul nu îşi poate face rău, pereţii fiind tapetaţi cu burete.

Suicid eşuat

Pe parcursul turului prin Penitenciar, curioşii au fost duşi în cabinetul medical al penitenciarului, unde există şi un cabinet stomatologic. Aici, fiind asiguraţi, ei pot beneficia de tot felul de intervenţii. "Avem circa 1.000-1.200 de prezentări pe an. Nu toţi uzează de acest drept. Încercăm să-i facem să-şi depăşească fricile", a spus dr. Rareş Borza, stomatologul Penitenciarului.

De asemenea, după spusele medicului Emil Fildan, în Penitenciar sunt circa 200 de bolnavi cronici, care sunt chemaţi o dată pe lună la cabinet pentru control. Întrebat de cazuri speciale, dr. Emil Fildan, menţionat o tentativă eşuată de sinucidere petrecută în ultimul an. Un deţinut a fost găsit spânzurat în camera de detenţie, cadrele medicale reuşind însă să-l resusciteze.

Deţinuţi în formă

Turul a cuprins sala de sport a unităţii, unde circa 50-60% dintre puşcăriaşi trag de fiare pe baza unor programări prealabile. De altfel, o vitrină din încăpere este plină cu trofee şi cupe obţinute de-a lungul timpului de deţinuţii din Oradea la concursuri sportive între penitenciare.

Vizita a cuprins şi atelierul de creaţie, unde condamnaţii îşi pun imaginaţia la contribuţie prin pictură şi confecţii manuale, utilizând mai multe tehnici printre care şi tehnica quilling. Creaţiile sunt păstrate în închisoare sau sunt donate la azile de bătrâni sau orfelinate.

În închisoare, au mai arătat gazdele, se ţin periodic întâlniri cu personalităţi locale, invitate să le împărtăşească deţinuţilor din experienţa lor de viaţa. De altfel, pe unul dintre pereţii unităţii stau mai multe tablouri cu fotografii din astfel de acţiuni. Între acestea, o imagine cu luptătorul orădean Alexandru Lungu, care, în timpul vizitei sale, a primit un portret pictat de un deţinut.

Seri cu… Sandra Brown

În Penitenciar, există şi o capelă ortodoxă, în care se ţin săptămânal slujbe. La solicitarea deţinuţilor, preoţi şi pastori din alte rituri ţin periodic rugăciuni şi slujbe în alte încăperi.

Deţinuţii din Oradea au acces şi la circa 6.000 de cărţi ordonate în biblioteca unităţii. Cam 40% dintre cei închişi aici, spun reprezentanţii Penitenciarului, îşi scot cărţi pentru citit.

Un lucru poate suprinzător este faptul că cele mai populare cărţi printre deţinuţi sunt romanele de dragoste, după cum a dezvăluit în faţa presei un bărbat închis în Penitenciar, care ajută la organizarea activităţii în Bibliotecă. Printre cei mai căutaţi autori se numără Sandra Brown, vestită pentru cărţile ei "fierbinţi"…

Smaranda Chişbora

Mădălina Sim, studentă