Zăpada căzută în acest sfârşit de săptămână în judeţ a creat probleme. Zeci de localităţi din Bihor au rămas, duminică dimineaţă, fără curent, fiind afectaţi zeci de mii de cetățeni.

"La ora 8.30 erau 50 de localităţi afectate, adică aproximativ 21.000 de cetăţeni nu aveau curent electric. 5 linii de medie tensiune au fost total afectate, 4 linii de medie tensiune - parţial afectate, iar 148 de posturi trafo erau nealimentate. 11 echipe sunt pe teren pentru remedierea problemelor", a declarat BIHOREANULUI maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Tot din cauza zăpezii, un copac a căzut la Beiuş, situaţia fiind remediată de pompierii secţiei Beiuş.

Din informaţiile disponibile până la această oră, lipsa curentului afectează mai multe sate, de la Oşorhei până în zona Piatra Craiului, respectiv Pădurea Neagră până la Vârciorog. Între localităţile fără electricitate se numără oraşul Aleşd şi comuna Vadu Crişului.

Potrivit unui localnic, în Aleşd este întreruptă şi alimentarea cu apă potabilă. Oamenii sunt nemulțumiți că la serviciul Deranjamente al Electrica nu răspunde nimeni.

Din  fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti. Însă lipsa curentului reprezintă o problemă serioasă pe mulţi dintre cetăţeni, care astfel au rămas fără surse de încălzire.

Pe toate drumurile se circulă în condiţii de iarnă.

După cum se ştie, o parte însemnată din România se află, duminică, sub cod portocaliu şi galben de zăpadă, iar efectele se simt. Între altele, trenul Timişoara-Bucureşti, cu 200 de călători, a fost oprit între staţiile Topleţ şi Valea Cernei, din Caraş-Severin, iar trenul Curtici-Bucureşti, cu 60 de călători, este oprit aproape de Vărădia, din cauza vremii. Şi trenul Bucureşti-Budapesta, cu 100 de pasageri, a fost oprit în judeţul Arad. În plus, zeci de localităţi din Timiş, Caraş-Severin, Buzău şi Hunedoara au rămas fără electricitate, iar accidente grave au blocat câteva drumuri din ţară.

UPDATE: Numărul localităţilor bihorene fără electricitate a crescut. 

Potrivit Cameliei Roşca, la ora 11.30, erau 79 de localităţi în această situaţie. 

"Sunt afectate 6 linii de medie tensiune, 19 sunt parţial afectate, 243 de posturi trafo sunt nealimentate, iar 79 de localităţi nu au curent electric. În total, 28.300 locuitori nu au curent. În momentul de faţă, Electrica acţionează 21 de echipe pentru înlăturarea deficienţelor", a precizat Roşca.

Pe grupul de Facebook Infotrafic Bihor mai mulți șoferi se plâng de drumuri, care sunt în unele zone necurățate, fiind un pericol de înzăpezire. De exemplu, un cititor a transmis BIHOREANULUI că pe drumul Beiuș - Curățele, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 5 centimetri pe carosabil.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU, duminică la prânz, 21 de utilaje de dezăpezire acționează pe drumurile naționale din Bihor și 25 - pe drumurile județene.

Ora 16: Numărul localităților fără curent a scăzut, numărul echipelor de intervenție ale Electrica a crescut. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, la ora 16 mai erau 4 linii de medie tensiune total afectate, 8 erau parțial afectate, iar 136 de posturi de transformare erau nealimentate cu curent electric. În total, 59 de localități bihorene mai sunt fără curent, complet sau parțial, adică 15.200 de consumatori. 30 de echipe de la Electrica sunt în teren pentru remedierea avariilor.

Vom reveni cu informaţii de îndată ce acestea vor fi disponibile