Administraţia Parcului Natural Apuseni şi peste 20 de antreprenori de pe teritoriul Parcului Natural Apuseni s-au întâlnit în Vârtop, în cadrul proiectului Eco Karst, pentru a sărbători Ziua Europeană a Parcurilor.

Cu aceeaşi ocazie au fost premiate şi cele mai bune afaceri pro-biodiversitate de pe suprafaţa Parcului Natural Apuseni, eveniment moderat de Nicolae Furdui Iancu, cunoscutul interpret de muzică populară născut în Ţara Moţilor.

Afaceri pentru natură

"Gala afacerilor pro-biodiveristate", un eveniment organizat în premieră de APNA, şi-a stabilit laureaţii în urma unor chestionare la care au răspuns 21 de antreprenori din domenii diferite, de la turism, producţie de sucuri din plante montane, producători de cherestea, centre de colectare de ciuperci şi fructe de pădure, producători de brânzeturi, servicii de agrement.

"17 dintre ei au primit menţiuni, dintre care patru din Bihor: o firmă de turism (Aventura Trekking), un atelier de producţie de mobilier (SC Forest Iova Angela Mihaela) şi două afaceri care comercializează produse pe bază de plante medicinale ("Melisaplant" şi "Albuţ şi fii")", se arată într-un comunicat post-eveniment transmis de organizatori.

Din cele patru companii care au urcat pe podium, două sunt din judeţul Bihor (SC Emilia Funghi SRL şi SC Natural Timber SRL).

Furdui Iancu, ambasadorul Apusenilor

Premiile au constat în dreptul de a folosi gratuit sigla de partener al Parcului Natural Apuseni, iar câştigătorul primului loc, SC Bioflora Apuseni SRL, o afacere care se ocupă cu colectarea şi uscarea de inflorescenţe de Arnica Montana, a primit şi o invitaţie de a participa gratuit la evenimentul final al proiectului Eco Karst organizat în perioada 17-19 iunie, în regiunea Postojna, Slovenia. În cadrul acestei întâlniri, vor fi prezentate o serie de exemple de bune practici privind afaceri de succes, durabile, cu impact scăzut asupra mediului.

Cu ocazia galei de vineri, artistul Furdui Iancu a fost reconfirmat ca ambasador cultural al Parcului Natural Apuseni. În plus, cei prezenţi au putut degusta brânzeturi, produse din lapte de la animale crescute pe plaiurile munţilor, ori suc din fructe de pădure preparat pe loc sau sucuri din plante medicinale.

Gala Parcul Apuseni

Proiect pentru Apuseni

Cei prezenţi la întâlnirea găzduită de Hotelul Four Seasons din Vârtop au avut ocazia să afle şi de rezultatele finale ale proiectului "Serviciile ecosistemice ale ariilor protejate carstice-forţă motrice a dezvoltării durabile locale", finanţat din FEDR prin programul Transnaţional Dunărea.

"În cadrul proiectului Eco Karst au fost identificate şi cartografiate cele mai importante servicii ecosistemice din Parcul Natural Apuseni, au fost organizate trei ateliere de lucru, o vizită de studiu şi un curs de antreprenoriat, toate cu scopul promovării în comunitatea locală a unor modele de dezvoltare durabilă, prin înfiinţarea de afaceri pro-biodiversitate. Acest tip de întreprinderi contribuie pozitiv la conservarea biodiversităţii asigurând astfel un beneficiu financiar pe termen lung. Administraţia Parcului Natural Apuseni a organizat un concurs de afaceri pro-biodiversitate, la care au participat 21 de astfel de întreprinderi şi au fost premiate cele mai promiţătoare dintre acestea", a declarat Alin Moş, directorul APNA.

Gabriel Bonaciu