Mazilit de la conducerea Teatrului Regina Maria, actorul şi regizorul Daniel Vulcu a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă de bilanţ în care a vorbit despre proiectele de dezvoltare pe care le-a implementat din 2011 încoace în Teatru şi rezultatele acestora.

El a amintit că Teatrul orădean a avut nominalizări la premiile UNITER, că numărul de spectatori a crescut spectaculos şi că producţiile s-au diversificat.

Creşteri spectaculoase

"Mandatul meu s-a întrerupt brusc, pe neaşteptate din punct de vedere al activităţii şi al rezultatelor obţinute, dar aşteptat din punct de vedere politic", a spus Daniel Vulcu, care e convins că a fost "executat" fiindcă este membru PNL şi nu e pe placul vicepreşedintelui CJ Bihor, PSD-istul Ioan Mang.

În primul rând, Vulcu a pus accent pe faptul că în 2011, când a preluat conducerea Teatrului Regina Maria, foarte puţini orădeni şi bihoreni mergeau la spectacole. "Teatrul orădean era într-o perioadă mai puţin fastă, cu spectatori foarte puţini, cu repertoriu destul de haotic. Stăteam de multe ori pe scenă, ne uitam prin fantă în sală, număram spectatorii şi ne întrebam dacă să jucăm. Erau cu 1-2 mai mulţi decât noi de pe scenă", a spus Vulcu.

Între timp, potrivit raportului pe care managerul l-a prezentat comisiei de evaluare, numărul spectatorilor a crescut spectaculos. Dacă în 2010 secţia română a înregistrat un număr de 10.391 de spectatori, în 2017 Teatrul Regina Maria a avut 41.879.

În vizorul UNITER

De asemenea, Daniel Vulcu a vorbit despre rezultatele artistice. Între 2011 şi 2017, trupa Iosif Vulcan a avut 37 de premiere, iar trupa Arcadia 17 premiere. În 2012, Teatrul Regina Maria a primit două nominalizări la Premiile UNITER pentru spectacolul "Scripcarul pe acoperiş", un musical de mare succes, care se joacă şi în 2018 cu casa închisă.

"Îndrăznesc să spun este cel mai bun produs al Teatrului, cel puţin din perioada în care eu am fost actor, perioadă lungă de 30 şi ceva de ani. Au fost spectacole excepţionale, dar niciunul atât de longeviv şi atât de echilibrat în ceea ce priveşte gustul criticii şi al spectatorilor", a spus ex-managerul.

Tot legat de premii, Teatrul Regina Maria a participat la 47 de festivaluri între 2011 şi 2017. De asemenea, a primit 15 premii şi 21 de nominalizări la festivaluri din ţară. Spre exemplu, în 2015, spectacolul "Leonce şi Lena" a primit premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Naţional de Comedie ţinut la Galaţi.

Arcadia, redată copiilor

În aceeaşi conferinţă, Daniel Vulcu a amintit şi de faptul că, după mai multe luni de lobby, în 2016 s-a reuşit aducerea la Oradea a Galei Premiilor UNITER, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din ţară.

Totodată, fostul manager a subliniat felul în care a revitalizat Festivalul de Teatru Scurt şi l-a transformat în Festivalul Internaţional de Teatru. În 2014, la cea mai bogată ediţie, festivalul a programat peste 70 de reprezentaţii într-o săptămână.

Despre trupa Arcadia, Vulcu a pomenit că a reintrodus în repertoriul acesteia spectacolele cu păpuşi, care au un succes deosebit la public. Datorită producţiilor deosebite, actorii trupei orădene au fost chemaţi la festivaluri din Franţa şi Brazilia.

Contestaţie de onoare

Întrebat despre evaluarea sa, la care a fost notat cu 6,98 de o comisie îndoielnică, fără oameni de teatru, Daniel Vulcu a precizat că nu i s-a pus nicio întrebare legată de producţiile artistice ale Teatrului Regina Maria, ci a fost întrebat despre detalii tehnice, irelevante. Spre exemplu, despre curăţarea burlanelor Teatrului sau parteneriatele încheiate cu diverse ONG-uri.

Ex-managerul a contestat, marţi, evaluarea şi nota primită la Consiliul Judeţean iar, dacă nu i se va da dreptate, este decis să le conteste şi în instanţă. "Nu pentru că îmi doresc să mai conduc acest teatru. Ar fi ca o ciorbă reîncălzită. Dar nu ies din această instituţie cu capul plecat sau tăiat, ci vreau să ies cu fruntea sus. Vreau doar să arat că această evaluare nu a fost o evaluare, ci o execuţie", a spus actorul.