Specialiştii DSP şi medicii locali din mai multe puncte de trecere a frontierei din ţară sunt ajutaţi la triajul epidemiologic, începând de marţi noaptea, de medici militari, trimişi de Ministerul Apărării Naţionale la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Anunţul a fost făcut, miercuri, printr-un comunicat al MApN.

"Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a aprobat, marţi, 10 martie, solicitarea venită din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a sprijini cu personal militar medical procedura de triaj epidemiologic de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa de sud, vest şi nord-vest a României", se arată în comunicat.

Medicii militari au ajuns şi frontiera Borş, unul dintre cele mai aglomerate puncte de intrare în ţară.

"Echipe formate din medici militari şi personal sanitar au efectuat, începând cu această noapte, triajul epidemiologic împreună cu echipele de specialişti de la Direcţiile de Sănătate Publică locale la punctele de trecere a frontierei (rutiere) de la Borş, Calafat, Moraviţa, Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2", se mai precizează în comunicatul MApN.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri s-a intrat masiv în România dinspre Ungaria, între cei care au trecut graniţa numărându-se şi multe persoane din "zona roşie", adică din Italia. Acestea au intrat în carantină.

Potrivit dr. Raed Arafat, miercuri, în prima parte a zilei, în România erau 752 de persoane în carantină, din care 429 sunt persoane intrate în România prin Ungaria. În Bihor, miercuri dimineaţa erau 37 de persoane în carantină în centre şi 7 persoane internate în spitale. În judeţ nu există nici un bolnav confirmat cu coronavirus.

În China, ţara din care a pornit epidemia de coronavirus şi totodată cea mai afectată de acest virus, circa 10.000 de medici militari au fost mobilizaţi să intervină pentru trierea şi îngrijirea bolnavilor.