Printr-o decizie luată miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat că cele 22 de companii municipale înfiinţate de administraţia Firea, cu un patrimoniu de aproape 600 milioane euro, au fost constituite ilegal şi, pe cale de consecinţă, trebuie desfiinţate, aşa cum au cerut consilierii USR Bucureşti, reprezentaţi de avocatul orădean Mircea Ursuţa.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Curtea de Apel Bucureşti a decis încă de la finele lunii noiembrie că cele 22 de companii municipale au fost înfiinţate ilegal, deoarece în ciuda legii administraţiei publice locale, Hotărârile de Consiliu Local iniţiate de primarul Gabriela Firea au fost adoptate fără votul a două treimi dintre consilierii generali.

La acel moment, Firea a declarat ca va recurge la căi extraordinare de atac şi că, în realitate, companiile funcţionează legal. Totul ar fi fost, spunea atunci Firea, un atac al unor grupuri de interese, cărora noile companii le-au oprit accesul la banii publici.

În realitate, după cum a informat în dese rânduri presa centrală şi au dezvăluit consilierii USR Bucureşti, cele 22 de companii municipale au oferit "sinecuri" pentru clientela politică a PSD şi ALDE angajată în aceste firme, cu salarii uriaşe, maşini şi telefoane de serviciu etc.

Aşa cum a promis, Primăria Bucureşti a recurs la căi extraordinare de atac. Mai exact, societatea Ciclop SA - care este acţionar minoritar al companiilor municipale - a cerut o revizuire a deciziei Curţii de Apel Bucureşti ce consfinţea, la fel ca anterior Tribunalul Bucureşti, că înfiinţarea companiilor s-a făcut prin vot cu majoritate simplă (50% plus 1 din numărul total al consilierilor), pe când legea impunea o majoritate calificată (de două treimi din acest număr).

"Motivul de revizuire invocat de societatea Ciclop, în apărarea intereselor Primăriei Bucureşti, a fost ridicol, şi anume că avocatul părţii adverse a avut o criză biliară timp de 5 zile, ceea ce l-a împiedicat să aibă o prestaţie bună în proces", a relatat BIHOREANULUI avocatul USR Bucureşti, orădeanul Mircea Ursuţa.

Potrivit acestuia, după noua decizie a Curţii de Apel Bucureşti, Primăria Capitalei nu mai are nicio cale de atac, fie ea şi extraordinară, împotriva sentinţei ce atestă nelegalitatea înfiinţării celor 22 companii.

"În martie, de altfel, este primul termen al procesului prin care se va decide dizolvarea celor 22 de companii", a mai spus Mircea Ursuţa.