Senatorul UDMR de Bihor Cseke Attila vrea să-i oblige pe români să-şi înmatriculeze trotinetele electrice.

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de politicianul bihorean, vehiculele rutiere lente vor trebui să fie înmatriculate şi înregistrate de către Registrul Auto Român.

Cseke defineşte vehiculele rutiere lente ca fiind cele antrenate de un motor încorporat, şi care constructiv pe drum plan nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h".

"Prezenta propunere legislativă vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2002 (...) în sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, şi anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi înmatriculate şi înregistrate de către Regia Autonomă Registrul Auto Român", arată iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputatul UDMR explică faptul că din categoria vehicule rutiere lente fac parte "o gamă variată de vehicule, care oferă printre altele soluţii eco-friendly, precum şi soluţii de transport avansate cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu CO₂". Ele sunt uşor de utilizat şi pot servi atât companiilor, cât şi persoanelor fizice pentru a transporta mărfuri şi persoane în interiorul oraşelor, în zona industrială sau în zona montană, mai susţine parlamentarul UDMR.

"Aceste vehicule sunt înmatriculate şi folosite în diferite ţări aparţinând UE, având utilizare conform unor reguli precise pe drumurile publice, cum ar fi limitarea vitezei la maximum 25 km/h. Ţările europene precum Austria, Slovacia, Germania, Malta, Slovenia, Croaţia, Polonia, Olanda au găsit soluţia legislativă proprie pentru punerea în circulaţie a acestor vehicule, chiar sub denumirea de "vehicul lent", reuşind astfel să reducă poluarea, datorită faptului că pentru distanţele scurte utilizează vehiculele sus-menţionate", conchide iniţiatorul proiectului de lege în expunerea de motive.

Conform proiectului, vor fi exceptate de la omologare doar vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate în UE.

Potrivit hotnews.ro, iniţiativa legislativă a fost depusă, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.