Fostul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, a spus că îşi cere scuze judecătorulor oneşti din România care s-au simţit jigniţi de limbajul folosit în cadrul discuţiei înregistrate la sediul DNA Oradea în care se vorbeşte de "liniştirea" judecătorilor.

Declaraţiile au fost făcute în noaptea de miercuri spre joi, la ieşirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Man a fost audiat, la fel ca ceilalţi 4 colegi implicaţi în scandal, în dosarul deschis de Secţia de anchetă a magistraţilor.

„Este o procedură judiciară în curs, nu doresc să fac alte comentarii. Pot să vă precizez că niciodată nu am amenințat, nu am șantajat și nu am cerut niciunui judecător să pronunțe vreo hotărâre favorabilă. Iar în măsura în care există judecători care spun că au fost amenințați sau șantajați de către mine, îi rog să facă public acest lucru în perioada imediat următoare”, a spus Man.

Indirect, fostul șef al DNA Oradea a recunoscut veridicitatea înregistrărilor. „Discuțiile care au apărut în mediul public au fost discuții într-un cerc închis, nedestinate publicității, înregistrate în mod ilegal”, a spus Man.

Întrebat de jurnaliști dacă este a lui vocea de pe înregistrări, Man a spus că „da”.

De asemenea, întrebat dacă el consideră că materialul a fost editat, Man a spus că „nu cred”.

„Este o discuție colegială, nu am dorit să ajungă și nu s-a pus problema să ajungă vreodată în spațiul public sau la cunoștința judecătorilor. În numele colectivului DNA Oradea, îmi cer scuze judecătorilor oneşti, de bună credinţă din România care s-au simţit jigniţi de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului", a declarat Ciprian Man, la ieşirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot la ieşirea de la audierea la Secţia de anchetă a magistraţilor, procurorul Cristian Ardelean a declarat, miercuri, că a fost vorba de o discuţie avută cu colegii procurori la o cafea, dar a precizat că nu ştie dacă e autentică. "Nu am analizat autenticitatea înregistrării, nu ştiu. Era o discuţie la o cafea, că nu putem fuma în sediul instituţiei şi atunci... da, era (discuţia - n.r.) în sediul instituţiei (DNA Oradea - n.r.)", a declarat Ardelean, citat de Mediafax.

Întrebat dacă este justificată temerea potrivit căreia la DNA Oradea s-au făcut abuzuri pentru a-i "cuminţi" pe judecători, procurorul a răspuns negativ.  "Nu. Doamne fereşte! În nimeni nu am vrut niciodată să introduc frica. Nu pot să-mi explic (cum a apărut această înregistrare -n.r.). (Cine a făcut înregistrarea -n.r.) se va stabili în cadrul unei anchete penale", a mai arătat Ardelean pentru Mediafax.

Acesta nu a precizat, însă, dacă a deschis sau nu vreun dosar penal unui judecător dintre cei amintiţi.

După cum se ştie, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis şi un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză. Miercuri, procurorii orădeni care au participat la discuţia în care s-a vorbit de "liniştirea" judecătorilor au fost audiaţi, la Parchetul General. Dintre cei cinci citaţi, au fost suprinşi de camerele de filmare ale ziariştilor anchetatorii Ciprian Man, Cristian Ardelean şi Cosmin Pantea.