Mitingul românilor din diaspora împotriva Guvernului PSD a început încă de vineri dimineață în Capitală. La ora 11, erau adunate în faţa Guvernului peste 100 de persoane, autorităţile luând măsuri speciale de siguranţă. Şi orădenii sunt chemaţi să iasă în stradă vineri seară, începând cu ora 19, în Piaţa Unirii.

"Indiferenţa ucide! Ieşi în stradă şi protestează PAŞNIC pentru drepturile copiilor tăi şi ale tale! NU FI INDIFERENT!", este îndemnul lansat pe pagina de Facebook a evenimentului.

De altfel, și jandarmii bihoreni au transmis, vineri, un comunicat de presă în care le recomandă participanților să respecte indicaţiile, recomandările organizatorilor şi ale forţelor de ordine, să se abţină de la acţiuni de natură să impiedice buna desfăşurare a adunării publice şi să nu incite la asemenea acțiuni, respectiv să nu consume băuturi alcoolice.

„Reamintim faptul că în conformitate cu prevederile legale este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe cu efect iritant-lacrimogen sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.  Pe timpul desfăşurării mitingului, jandarmii bihoreni vor urmări prevenirea faptelor de natură contravenţională şi penală, asigurarea unui climat optim şi sigur de ordine şi linişte publică, respectiv informarea cetăţenilor cu privire la respectarea normelor de convieţuire socială şi consecinţele care decurg din încălcarea prevederilor legale”, arată un comunicat al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.

De asemenea, jandarmii le recomandă participanților „să ia măsuri în situaţia identificării unor persoane care prin modul de manifestare tulbură ordinea publică sau provoacă la săvârşirea unor acte de violenţă, să nu adere şi să nu sprijine asemenea acţiuni, să aducă la cunoştinţa jandarmilor aceste situaţii şi să evite implicarea în conflicte de orice natură”.

„Diaspora e România”

După cum BIHOREANUL a mai scris, zeci de orădeni, însoţiţi de celebrul jurnalist Mălin Bot, sosit special pentru eveniment, i-au aşteptat miercuri seară în Vama Borş pe primii români care au venit în ţară, în mod organizat, în coloane de maşini, pentru mitingul anti-PSD programat vineri în Bucureşti.

Mai multe maşini din străinătate pavoazate cu sloganuri anti-guvernamentale au tras pe dreapta, iar ocupanţii lor s-au îmbrăţişat cu protestatarii care i-au întâmpinat, scandând apoi, împreună, o serie de sloganuri consacrate, gen "Ciuma roşie", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", dar şi îndemnuri la solidaritate naţională sau sublinieri ale faptului că "diaspora e România!". 

"Vrem o ţară ca afară, democraţie reală în România, pe care încă nu o vedem. Vrem să vedem un protest paşnic, nu venim cu violenţe. Vrem să ridicăm ţara să fie alături de noi, că nu suntem singurii nemulţumiţi", a declarat jurnaliştilor prezenţi un român venit din Marea Britanie.

Mulţi dintre cei sosiţi au spus că îşi doresc ca la protestul programat vineri în Piaţa Victoriei să vină şi premierul Viorica Dăncilă, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca să-i asculte, pentru că s-au săturat să fie ignoraţi.

În Capitală, vineri dimineaţă, câteva zeci de persoane venite pentru mitingul diasporei erau deja prezente în faţa Guvernului, anunţă HotNews.ro. În zona delimitată cu garduri de forţele de ordine în Piaţa Victoriei au fost instalate şi două corturi şi este parcată şi o rulotă. Români din Spania (par cei mai numeroşi), Germania, Italia, Belgia, Franţa, din zona Moldovei, din Reghin, Baia Mare, Cluj, Oradea, Zimnicea sunt, deja, în faţa Guvernului. O parte din maşinile care trec prin Piaţa Victoriei claxonează în semn de sprijin pentru manifestanţi.

miting Diaspora în București. Sursa foto: Hotnews.ro

Poliţia a anunţat că maşinile din zona pieţei vor fi verificate pentru siguranţa celor prezenţi la manifestarea de amploare de vineri seară.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că pentru miting vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti.

Citiți și articolul"Ne pasă de acasă!": Ce au povestit în Vama Borş românii din diaspora, obligaţi să-şi caute împlinirile în afara ţării (FOTO)