Muzicieni din Oradea care ar fi făcut parte dintr-o orchestră compusă din 50 de artişti români care au concertat în oraşul Wuhan din China, zonă de unde a pornit coronavirusul ucigaş, s-au întors acasă recent.

Informaţia a fost publicată de site-ul libertatea.ro, sursă conform căreia orchestra cuprinde angajaţi de la filarmonicile din Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Braşov, Bucureşti şi Constanţa. "Turneul lor din China a ţinut 50 de zile, iar concertul inaugural a fost chiar în Wuhan, oraşul cu grad zero de alertă pentru coronavirusul ucigaş care a creat panică în lume", arată sursa citată.

Artiştii români s-au întors acasă marţi, 21 ianuarie, fiind fost duşi cu autocarul la sediul Filarmonicii Banatul din Timişoara, de unde au plecat mai departe spre localităţile de domiciliu. Libertatea arată că 18 dintre ei sunt angajaţi ai instituţiei de cultură timişorene şi au fost trimişi la analize.

"Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri şi am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timişoara, la Medicina Muncii, să fie controlaţi, în ziua în care au ajuns. Au fost unii colegi şi azi dimineaţă. Suntem în corespondenţă cu DSP, dacă mai este nevoie", a declarat pentru Libertatea Ioan Gârboni, directorul filarmonicii din Timişoara.

Directorul a decis ca angajaţii filarmonicii timişorene să stea acasă, într-un fel de carantină, perioadă în care vor fi plătiţi. "Sunt sfătuiţi să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic. Nu s-au făcut niciun fel de controale pe aeroporturi, nicăieri, nici în Germania, deşi se ştia că vin din China", a mai declarat Gârboni.

Situație neclară

Deocamdată nu se ştie ce măsuri au fost luate în cazul celorlalţi 32 de muzicieni care nu sunt angajați ai filarmonicii din Timișoara dar au făcut parte din orchestră.

La fel, nu se ştie sigur dacă artiștii au intrat în contact cu virusul. Autorităţile de sănătate publică din Bihor nu au anunţat, până la ora transmiterii acestei ştiri, nicio măsură specială.

Căutată de BIHOREANUL miercuri seară, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, nu a răspuns la telefon.

Cert este că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat pentru miercuri o şedinţă de urgenţă pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgenţă medicală mondială.

Numărul victimelor în creștere

OMS a fost informată în legătură cu câteva cazuri de pneumonie de cauză necunoscută detectate în orașul Wuhan, provincia Hubei din China, în ultima zi a anului 2019. Virusul ar fi pornit, conform CNN, de la o piață agroalimentară ce vindea fructe de mare, în acel oraș. Autoritățile chineze au identificat un nou coronavirus (2019-nCoV) ca fiind cauza îmbolnăvirilor.

Numărul victimelor s-a înmulțit rapid astfel că pe 10 ianuarie, OMS a publicat o serie de îndrumări provizorii pentru toate țările cu privire la modul în care se pot pregăti pentru acest virus, inclusiv modul de monitorizare a bolnavilor, testarea eșantioanelor și tratarea pacienților.

Potrivit Digi24, autorităţile chineze au anunţat miercuri că 17 persoane au murit și peste 555 au fost infectate la nivel mondial.

Cifrele oficiale comunicate miercuri dimineață arătau că alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observaţie, întrucât nu au prezentat simptome ale infecţiei.

Simptomele bolii

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit OMS. Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 - 2003, scrie Digi24.ro.

Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS, conform sursei citate.

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii, mai arată sursa citată. Totuși, virusul s-a extins foarte rapid, iar numărul morților s-a dublat în ultimele 24 de ore!

Unele voci spun că numărul victimelor este de fapt mult mai mare față de cel comunicat oficial de China.