Peste 2.500 de persoane au participat sâmbătă, la Târgu Mureş, la un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, eveniment la care, însă, a fost împiedicat să ajungă un cetăţean ungur, oprit cu o zi înainte la Borş de Poliţia de Frontieră.

Oprit cu formular

Este vorba despre Attila Dabis, însărcinat cu afacerile externe ale Consiliului Naţional Secuiesc, care a încercat să intre în ţară într-un autoturism, fără a i se permite acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul şef Laura Bondar, a explicat că împotriva cetăţeanului ungar exista o măsură privind restricţionarea accesului în România.

"Persoana respectivă s-a prezentat, vineri, la punctul de trecere al frontierei de la Borş, călătorind într-un autoturism. Cu ocazia controlului, colegii mei au descoperit că faţă de aceasta este luată o măsură privind libera circulaţie, astfel că a primit un formular privind nepermiterea intrării în ţară. În acest formular sunt trecute motivele pentru care nu i se permite accesul în ţară, calea legala pentru contestare şi perioada pentru care s-a instituit aceasta masură", a arătat Bondar.

Budapesta reacţionează

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijarto, a protestat sâmbătă faţă de decizia autorităţilor române, considerând-o neamicală şi nelegală.

Conform agenţiei ungare de presă MTI, şeful diplomaţiei ungare a afirmat că intrarile legale pot fi interzise în România numai pe baza unei decizii judecătoreşti si a subliniat ca Poliţia de Frontieră română "nu a făcut referire la vreo astfel de decizie".

El a adăugat că Guvernul ungar va trimite o notă diplomatică Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne de la Bucureşti, sugerând că România a încalcat dreptul cetăţenilor europeni la libera circulaţie in interiorul UE, lucru pe care l-a calificat drept "inacceptabil".

În legatură cu marcarea Zilei Libertăţii Secuilor, programate sâmbătă la Târgu Mureş, la care Attila Dabis intenţiona să participe, Szijjarto a menţionat că "nimănui nu trebuie să i se nege dreptul de a comemora eroii istoriei".

Miting sub steagul secuiesc

Participanţii la mitingul organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 16 în faţa Monumentului Secuilor Martiri din Târgu Mureş având asupra lor steaguri secuieşti ale Ungariei. Ei s-au rugat, au scandat ”Autonomia” şi au desfăşurat în jurul monumentului un steag secuiesc de mari dimensiuni. Printre cei prezenţi s-a numărat şi eurodeputatul Tokes Laszlo, care a şi luat cuvântul, dar şi invitaţi din Ţara Bascilor (Spania).

Potrivit agenţiei Mediafax, peste 2.500 de persoane au participat la miting, aceastea scandând „Autonomia”. Un steag secuiesc de mari dimensiuni a fost desfăşurat în jurul Monumentului Secuilor Martiri. În cadrul evenimentului de la Târgu Mureş mai erau programate o comemorare şi un marş secuiesc prin oraş - sub semnul desfiinţării Regiunii Autonome Maghiare în urmă cu 50 de ani, când s-au înfiinţat actualele judeţe.