Românii preferă să îşi petreacă vacanţele "acasă". Staţiunile din ţară au atras de revelion cu 4,7% mai mulţi vizitatori decât în 2017.

40 milioane euro

Potrivit datelor furnizate de Federaţia Patronatelor din Turism agenţiei Agerpres printre cele mai căutate destinaţii s-au numărat staţiunile montane precum Valea Prahovei, Poiana Braşov şi Păltiniş, staţiunile balneo-climaterice precum Băile Felix şi Călimăneşti şi zonele rurale tradiţionale din Maramureş şi Bucovina.

În total vizitatorii au cheltuit de sărbători peste 187,5 milioane lei, echivalentul a 40 milioane euro, în creştere cu 8,17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinaţiile străine concurente şi faptul că pentru prima dată au fost distribuite voucherele de vacanţă şi personalului bugetar, au făcut ca numărul de români din staţiunile autohtone să crească de la an la an", a declarat prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan.

Cu cinci luni înainte!

Anul 2018 a fost unul bun pentru industria ospitalităţii din Băile Felix, cea mai căutată staţiune balneo-climaterică din România.

Potrivit datelor furnizate de SC Turism Felix care gestionează 2.000 de locuri de cazare cel mai mare operator de turism din staţiune a atins peste vară un grad de ocupare de 100% timp de zece săptămâni consecutiv atrăgând peste 230.000 de turişti.

Pe parcursul anului  gradul de ocupare pe hotelurile Turism Felix a fost de peste 78% şi la Lotus Therm SPA & Luxury Resort a depăşit 80%.

De altfel, pachetul de revelion de la Lotus Term a fost vândut cu cinci luni în avans iar cele cinci hoteluri ale societăţii au avut toate locurile ocupate.

Grad de ocupare de 100%

La fel, President Resort, singurul complex turistic independent din Băile Felix, care deţine trei hoteluri şi un aquapark, cu o capacitate de cazare în continuă extindere, trage linie sub un an de creştere.

"2018 a fost un an bun cu un grad de ocupare în jur de 80%. La nivelul staţiunii s-a întregistrat o creştere de 10 – 12% iar noi am înregistrat o creştere de circa 18%", a declarat directorul complexului President, Dumitru Fechete.

Gradul de ocupare al complexului a fost de 100% de-a lungul sărbătorilor de iarnă. Rezervările pentru Crăciun şi Revelion au fost făcute încă de la sfârşitul lunii septembrie.

De altfel, până pe data de 15 ianuarie gradul de ocupare al complextului se va menţine undeva la 95% pentru ca în luna februarie, când copiii vor intra din nou în vacanţă, să revină la 100%.

La succesul staţiunii Băile Felix a contribuit atât creşterea capacităţii de cazare şi a calităţii serviciilor cât şi faptul că angajaţii din sectorul bugetar beneficiază de tichete de vacanţă.