Un cercetător român din Marea Britanie, Cristian Dogaru, de la Universitatea britanică Suffolk, a trimis în România, la CNATDCU, o sesizare legată de plagiatele ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, resoectiv senatorului PSD Şerban Nicolae.

"Orice persoana fizica sau juridica poate sesiza in scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor", spune Dogaru in sesizarea sa, conform HotNews.ro.

Sursa citată mai notează că acesta  a mai depus, de-a lungul timpului, sesizari si in privinta lucrarilor de doctorat realizate de Victor Obrea, Gabriel Oprea, Laura Codruta Kovesi, Robert Negoita si Florentin Pandele. 

"Tin sa precizez ca meritul colectarii dovezilor plagiatului apartine unor jurnalisti de investigatie. Tezele de doctorat ale subnumitilor au fost analizate in urma unor anchete de presa, iar rezultatele ofera dovezi incontestabile cum ca numitele lucrari ar fi fost plagiate in mod masiv", scrie cercetatorul roman.

Portalul Linx a publicat, luna trecuta, o investigatie potrivit careia exista "zeci de pagini plagiate in lucrarea de doctorat a senatorului PSD Serban Nicolae".

De asemenea, sub semnătura jurnalistei Emilia Şercan, publicaţia Press One a arătat, în urmă cu trei săptămâni, că două treimi din doctoratul lui Bodog intitulat "Managementul şi marketingul unităţilor sanitare", susţinut în 2008 la UVT, sunt copiate la virgulă din alte trei cărţi.

Mai precis, Bodog a plagiat cărţile "Management: de la teorie la practică", scrisă de Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu şi Sorin Toma, "Managementul calităţii serviciilor de sănătate", semnată de Petru Armean, astăzi consilier al ministrului Sănătăţii, şi "Manual de management sanitar", a orădencei Lucia Daina, profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea şi director medical al Spitalului Judeţean din Oradea.

Iniţial, Daina s-a declarat surprinsă că Bodog a plagiat-o, pentru ca ulterior să dea o declaraţie scrisă în care susţine că, de fapt, volumul ei este scris în baza unor notiţe care i-au aparţinut ministrului. Imediat după dezvăluirea Press One, femeia a intrat în concediu medical, fără să mai lămurească dacă este ea o plagiatoare sau, de fapt, munca i-a fost furată de Florian Bodog.

De altfel, în urma scandalului, lucrarea de doctorat în Ştiinţe economice, susţinută de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Universitatea de Vest din Timişoara, este analizată de Comisia de Etică a acestei instituţii.