Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, a anunţat, luni, că Guvernul de la Budapesta va extinde în aproape întregul Ardeal programul prin care sprijină fermierii maghiari de aici, între altele acesta vizând stimularea achiziţiei de terenuri agricole, prin finanţarea întabulării.

Potrivit g4media.ro, oficialul ungar consideră un mare succes etapa a treia a aşa-numitului program de dezvoltare economică transilvăneană, finanţat de executivul condus de Viktor Orban prin intermediul unei fundaţii şi în cadrul căruia au fost depuse până acum 5.291 proiecte din Ţinutul Secuiesc, fiind solicitate, în total, 21,5 miliarde de forinţi, echivalentul a 64,5 milioane euro.

Şi în Partium

“Ţinând cont de succesul programului, am convenit cu Hunor Kelemen să anunţăm următoarea etapă a programului în noiembrie, pentru Partium. Până atunci va fi finalizat conceptul de dezvoltare economică care va clarifica în ce domenii vor fi lansate apelurile de proiecte”, a declarat luni, la Arad, ministrul ungar de Externe.

În „terminologia” maghiară, Partium cuprinde teritorii din şapte județe ale României: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș.

Ministerul de Externe de la Bucureşti susținea în august 2018 că a atenționat Budapesta, dar până acum nicio autoritate a statului român nu a comunicat public nimic pe acest subiect.

În expansiune

Guvernul ungar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei în limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult, în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al Guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.

Programul de sprijin al Budapestei pentru fermierii maghiari din Transilvania este gestionat de Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei, potrivit prezentării de pe site-ul propriu. ONG-ul este condusă de o membră a UDMR, Monika Kozma, consilier al președintelui Consiliului Județean Mureș, membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean Mureş şi fost candidat UDMR la Senatul României în 2016.

Fără reacţie

Site-ul g4media subliniază că intervenția tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în propria ţară, Ungaria instituind anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanțare din străinătate.

Programul guvernului de la Budapesta ridică semne de întrebare legate de respectarea legislației europene și româneşti privind ajutoarele de stat, dat fiind că pentru nevorbitorii de limba maghiară accesul la informațiile pe site-ul oficial este aproape imposibil, majoritatea informațiilor relevante fiind prezentate exclusiv în limba maghiară.

Autoritățile române nu au reacționat public până în acest moment față de ceea ce site-ul oficial al fundației de la Budapesta numește ”o dezvoltare economică sustenabilă şi crearea bazelor înfiinţării unor locuri de muncă pe termen lung”, care „reprezintă condiţia supremă pentru maghiarii din România de a rămâne în ţară şi de a se bucura de siguranţa existenţială”.

Mulţumiri pentru Dragnea

Mai mult, la începutul anului trecut, un oficial guvernamental ungur i-a mulțumit oficial fostului şef al PSD Liviu Dragnea pentru sprijinirea proiectului.

În februarie 2018, agenția maghiară de presă MTI scria că ”Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală”.