Deşi Legea privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare de la începutul anului, până în prezent, în Bihor, doar două persoane au apelat la Biroul de Insolvenţă din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), acolo unde se preiau cererile pentru declanşarea procedurii.

"Cele două persoane au vrut să depună cereri, însă nu îşi notificaseră creditorii. Potrivit legii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data depunerii solicitării aveau obligaţia să-şi notifice despre acest lucru toţi creditorii cunoscuţi, prin orice mijloc de comunicare, cu confirmare de primire. Ca atare, a rămas că se vor întoarce", a declarat şefa Biroului, Ruxandra Sala (foto).

Legea 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018, dată de la care persoanele fizice care au datorii mai vechi de 90 de zile, a căror valoare totală este cel puţin egală cu 14.500 lei, adică 10 salarii minime pe economice, îşi pot cere insolvenţa.

Legea vine în ajutorul persoanelor fizice ajunse într-un grav impas financiar, acumulând datorii la bănci, la utilităţi, la întreţinere, firme de creditare, chiar faţă de ANAF, şi care vor fi ajutate de stat să se descarce de obligaţii. 

Actul normativ prevede trei forme de aplicare: pe bază de plan de rambursare a datoriilor ori prin lichidare de active, pentru cei cu datorii mai mari de 21.750 lei, respectiv procedura simplificată de insolvenţă, pentru persoanele cu datorii de cel mult 14.500 lei.

Cea din urmă procedură este gândită ca o protecţie socială a persoanelor vulnerabile, cum sunt pensionarii sau cei cu capacitatea de muncă pierdută parţial sau total. Aceştia vor putea scăpa de toată datoria, respectând, însă, pentru o perioadă de 5 ani, o serie de obligaţii stricte.

Cererile pentru declanşarea procedurii insolvenţei persoanelor sunt depuse la Biroul de insolvenţă din cadrul CJPC BIhor şi sunt analizate de Comisia de insolvenţă teritorială, formată din trei membri, un reprezentant al CJPC Bihor, unul de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi unul de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Comisia, care se întruneşte lunar, va stabili care dintre cele trei proceduri este aplicabilă pentru solicitant: procedura simplificată de insolvenţă, cea pe bază de plan de rambursare sau lichidarea de bunuri.