În anul 2020, conform normelor europene, toţi românii vor trebui să recicleze măcar jumătate din deşeurile pe care le aruncă. Un ţel care pare imposibil de atins, dat fiind că rata reciclării în ţară abia trece în prezent de 5%.

Deşi este mai aproape de vestul Europei, Bihorul tot nu a învăţat prea mult din lecţia de reciclare. Zeci de controale făcute de comisarii Gărzii de Mediu Bihor la tot atâtea primării au scos la iveală faptul că în judeţ există numeroase localităţi pentru care colectarea selectivă e o necunoscută.

"Destul de multe"

Monica Crişan, purtător de cuvânt Garda de MediuLa începutul anului, Comisariatul Bihor al Gărzii de Mediu a început un amplu control privind gestionarea deşeurilor la toate primăriile din judeţ. Până la sfârşitul lunii aprilie, comisarii au verificat 57 primării, primele rezultate fiind prezentate în cea mai recentă şedinţă a Colegiului Prefectural. "Încă există primării care nu ştiu ce presupune colectarea selectivă a deşeurilor şi destul de multe localităţi nu au implementat acest sistem de colectare selectivă", a spus comisarul de mediu Monica Crişan (foto).

Până când vor fi încheiate toate cele 101 controale, instituţia nu vrea să dezvăluie nici care sunt comunele cu probleme, nici numărul exact al celor în care reciclabilele sunt adunate la grămadă cu deşeurile menajere. Cert e că, exceptând primăriile de oraşe şi cele din Zona Metropolitană Oradea, niciuna dintre cele verificate nu are un sistem eficient de colectare selectivă a deşeurilor.

Oradea, un model

În timpul controalelor, comisarii de mediu au găsit nu mai puţin de 256 gropi de gunoi clandestine, întinse pe aproape 98.000 mp, cele mai multe dintre ele fiind identificate în coloniile de ţigani, unde normele de igienă şi salubritate sunt tabu.

Crişan a precizat, în schimb, că Bihorul are şi un exemplu pozitiv: Oradea, unde sistemul de colectare selectivă este nu doar funcţional, ci şi îmbunătăţit permanent de la an la an.

Comisarii de mediu au promis că vor reveni în toate localităţile cu probleme, pentru a vedea dacă edilii au luat vreo măsură de intrare în normalitate. Pentru că, vrând-nevrând, toţi bihorenii trebuie să înceapă să colecteze selectiv...