Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, jurnalistul Florin Budea, a iniţiat o petiţie online împotriva proiectului de construcţie a unei linii de tramvai pe malul Peţei, care urmează să lege cartierele Cantemir şi Calea Aradului.

Potrivit iniţiatorului, care susţine că acţionează în numele locuitorilor de pe strada Făgăraşului, proiectul Primăriei şi al OTL trebuie oprit pentru că "va avea consecinţe neplăcute asupra vieţii de zi cu zi a celor care locuiesc aici". "Lucrările de construcţie şi mai ales circulaţia tramvaielor vor genera mult zgomot în această zonă, cunoscută şi apreciată până acum ca fiind una din cele mai liniştite ale oraşului", arată Budea.

Ecologistul mai spune că această investiţie "va avea efecte dramatice asupra spaţiului verde care se întinde de-a lungul pârâului Peţa, spaţiu pe care, în urmă cu câţiva ani, administraţia municipală promitea să îl transforme într-un "culoar verde" al oraşului nostru", şi va duce la dispariţia "firavei vieţi sălbatice apărute în vecinătatea locuinţelor noastre", malurile Peţei găzduind de câţiva ani rate sălbatice, stârci şi mierle.

Preşedintele CRSE susţine că o soluţie mai bună ar fi ca noua linie de tramvai să urmeze traseul şoselei de centură. "Această variantă va deservi mai bine întreaga zonă, oferind şi locuitorilor din Cartierul Grigorescu o legătură bine-venită cu urbea", explică el.

"Credem că primarul Ilie Bolojan este dator să îşi tină promisiunea pe care ne-a făcut-o şi să păstreze nealterată această oază de linişte şi frumuseţe care este pârâul Peţa!", încheie Budea motivaţia petiţiei.

Până luni la ora prânzului, petiţia iniţiată pe 4 mai a adunat 48 de semnături, majoritatea locuitori ai străzii Făgăraşului ori ecologişti ai oraşului.

În prezent, Primăria şi OTL aşteaptă aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice pentru a putea lansa licitaţia pentru construirea noii linii de tramvai.