După doi ani şi jumătate de la votul dat în Consiliul Local privind amplasarea unei statui a omului politic Ion I. C. Brătianu în parcul orădean cu acelaşi nume, proiectul a fost avizat şi de Comisia Naţională a Monumentelor de For Public.

Anunţul a fost făcut de primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook. "Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a avizat ieri (n.r. joi) favorabil, după doi ani de tărăgănări, proiectul statuii marelui om politic Ion I. C. Brătianu. Amplasarea statuii se va face la limita Parcului Brătianu, în zona aleii dinspre Crişul Repede, cam la jumătatea distanţei dintre hotelurile Continental şi Hilton.  Va fi o statuie realizată la nivelul solului, fără soclu", a scris edilul.

Bolojan îşi doreşte ca statuia să fie amplasată până cel târziu pe 24 noiembrie, când se vor împlini 90 de ani de la moartea fostului prim-ministru al României. "Sunt recunoscător domnului Pavel Şuşară, preşedintele comisiei, academicianului Răzvan Teodorescu şi profesorului Nicolae Noica, care au sprijinit acest proiect. Amplasarea statuii lui Ion I. C. Brătianu în Oradea este un semn de recunoaştere din partea oraşului Oradea a contribuţiilor acestuia la crearea României Mari", a mai scris primarul Oradiei pe Facebook.

Proiectul statuii lui Brătianu a fost câştigat în 2015 de sculptorul Radu Ciobanu din Satu Mare. Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a cerut însă refacerea lui, specialiştii fiind nemulţumiţi că Brătianu era reprezentat stând în faţa unui soclu deasupra căruia trona un vultur cu aripile deschise. Specialiştii comisiei au cerut însă "eliminarea elementului zoomorf", pe motiv că  sunt prea mulţi vulturi de acest gen pe statuile din România. Drept urmare, soclul a fost eliminat din proiect.