Universitatea din Oradea şi-a dat acordul ca Primăria să ia aproape 2.000 de metri pătraţi din terenurile ei, pentru a putea construi noua linie de tramvai de pe malul Peţei, care va lega zona Calea Aradului de Cantemir.

"Senatul Universităţii a aprobat propunerea de a începe demersurile de transfer. Terenul nu este al Universităţii, ci doar administrat de Universitate", a declarat, marţi, preşedintele forului, Sorin Curilă, pentru BIHOREANUL.

Astfel, Universitatea şi-a dat acordul ca Primăria să ceară Guvernului să-i transfere, printr-o hotărâre, o suprafaţă de teren de 1.932 mp, de-a lungul străzii Făgăraşului, pe malul stâng al Peţei. Iniţial, Primăria cerea un teren de 3.542 mp, ceea ce ar fi însemnat şi dezafectarea unei parcări pe care Universitatea o are amenajată în zonă, dar între timp municipalitatea şi-a modificat proiectul, iar fâşia de teren cerută nu va micşora suprafaţa parcării cu pricina. Când va fi realizat, proiectul va modifica însă intrarea în parcare, care nu se va mai face din apropierea străzii Universităţii, cum este în prezent, ci din zona actualei pasarele pietonale peste Peţa, care va fi înlocuită cu un pod rutier.

În plus, Universitatea s-a înţeles cu Primăria să primească la schimb un teren de aceeaşi suprafaţă, în capătul străzii Făgăraşului, între căminul studenţesc şi actuala piaţă de vechituri.

Pe de altă parte, la începutul negocierilor între Primărie şi Universitate, reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice s-au opus construirii noii linii de tramvai, pe motiv că va deranja cursurile ţinute în clădirea dinspre strada Făgăraşului. Reprezentanţii Primăriei i-au asigurat, însă, că noua linie de tramvai va fi şi înierbată, tocmai pentru atenuarea zgomotului.

Primăria şi OTL au împreună un proiect de extindere a liniei de tramvai în zona de sud a oraşului, din Calea Aradului până la depoul din str. Atelierelor, investiţie care se va ridica la 10 milioane euro. Noua linie de tramvai va porni din intersecţia străzilor Aviatorilor cu Calea Aradului spre ieşirea din oraş peste Peţa, urcând pe malul stâng al pârâului prin spatele hipermarketurilor Jumbo şi Auchan, continuând apoi pe lângă viitoarea Sală Polivalentă, actuala piaţă de vechituri. Linia va merge mai departe pe strada Făgăraşului, care se va lărgi, apoi pe lângă Universitate, va traversa strada Armatei Române şi va continua pe malul stâng al Peţei până la blocurile de pe Grigore Ureche, unde va urca spre Podul Reagan spre strada Atelierelor.