Ca să scape oraşul de mormane clandestine de gunoaie, dar şi ca să îi stimuleze pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service amenajează, lângă cimitir, un centru de colectare unde orădenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice ori chiar din construcţii.

"Acest punct de colectare va avea locaţia pe strada Thurzo Sandor, chiar la baza pasajului care trece peste centură, care face legătura între cartierul Grigorescu şi strada Atelierelor. El va fi legat de sensul giratoriu care coboară de pe acest pasaj", a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta.

Concret, aici orice locuitor al Oradiei va putea duce, cu un autoturism sau un autovehicul de mici dimensiuni, orice fel de deşeuri reutilizabile, precum ambalaje metalice, sticle, deşeuri electrice sau electronice, plastice, cutii de carton, lemn, deşeuri din construcţii sau vegetale, dar şi deşeuri cu conţinut periculos ori obiecte de uz casnic, precum piese vechi de mobilier. În total, aici vor exista 12 containere.

"Depozitarea va fi gratuită pentru toţi locuitorii municipiului Oradea", a precizat Birta. RER Ecologic Service va asigura transportul acestor deşeuri la depozitul ecologic administrat de Eco Bihor, în baza contractului pe care îl are cu Primăria. De asemenea, societatea de salubritate va plăti angajaţii necesari pentru funcţionarea platformei.

Costurile amenajării acestei platforme, estimate la 825.000 de lei, vor fi suportate tot de RER Ecologic Service. Proiectul face parte din planul de investiţii asumat de operatorul licenţiat de salubritate în 2015, când a convenit cu Primăria prelungirea contractului până în 2020.

Potrivit lui Birta, RER va începe lucrările de îndată ce Primăria va termina de amenajat un drum de acces spre acest teren de 3.000 de mp, adică cel mai probabil la începutul lunii iunie, şi le va finaliza la sfârşitul lunii septembrie. "Eu sper că pe 15 septembrie acest punct de colectare va fi funcţional", a mai spus viceprimarul.

Birta a mai spus că acest punct de colectare va fi un model de bune practici pentru toate oraşele din România, Oradea fiind primul municipiu care îşi amenajează o asemenea platformă. Totodată, dacă se va dovedi o bună soluţie, Primăria ia în calcul să mai facă un astfel de centru şi într-o altă zonă a urbei.