Pe 20 aprilie, Oradea va sărbători 98 de ani de la ziua în care trupele române conduse de generalul Traian Moşoiu au intrat în oraş şi l-au eliberat de sub regimul terorist bolşevic ungar al lui Kun Bela.

Primăria Oradea a pregătit, cu această ocazie, un program festiv care va debuta la ora 12, cu o slujbă religioasă "Te Deum" la Biserica cu Lună. La 12.30, participanţii se vor deplasa, în alai, pe strada Avram Iancu, unde se află o statuie a generalului Moşoiu. Aici, după prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional, vor susţine alocuţiuni privind semnificaţia zilei de 20 aprilie primarul Ilie Bolojan şi  un istoric invitat. De la ora 13, după un recital susţinut de Corul Traian Moşoiu, cei prezenţi vor depune jerbe şi coroane la statuia generalului. Festivitatea se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

Cu aceeaşi ocazie a sărbătorii eliberării oraşului, de la ora 17, interpretul Ioan Bocşa va concerta în Piaţa Unirii. Concertul Folcloric de Gală "Oradea liberă", organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, îi va avea ca invitaţi şi pe Viorica Flintaşu, Traian Jurchelea, Sergiu Cipariu, Vlăduţa Lupău, Ovidiu Olari, Loredana Călin. Orchestra va fi condusă de maiestrul Ovidiu Barteş, iar accesul publicului va fi liber.

Tot pentru a celebra această zi importantă din istoria oraşului, filiala Bihor a Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria" a programat pentru 19 aprilie, de la ora 11, conferinţa judeţeană a filialei şi un simpozion ştiinţific, evenimente găzduite de Cercul Militar Oradea.

Profesorul şi istoricul Viorel Faur va vorbi despre contextul intern şi internaţional al evenimentelor din primăvara anului 1919, iar colonelul în rezervă Constantin Moşinca despre operaţiunile militare din anul 1919. "Sunt invitaţi să participe toţi membrii asociaţiei, simpatizanţii acesteia şi toţi cei care simt româneşte", a transmis preşedintele filialei, colonelul în rezervă Dan N. Poinar.