Tinerii bihoreni vor avea la dispoziţie un centru specializat în orientarea în carieră, care va fi construit din fonduri europene în continuarea clădirii Liceului "Don Orione". 

În cadrul aceluiaşi proiect, AJOFM Bihor va achiziţiona un microbuz pentru deplasarea în judeţ la acţiuni de atragere şi orientare a forţei de muncă şi va organiza târguri de cariere de amploare asemănătoare celor din Ungaria.

Centrul multifuncţional la Don Orione

Proiectul "Reţea transfrontalieră pentru susţinerea dezvoltării carierei profesionale în regiunea de frontieră" a fost prezentat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţi ai partenerilor în proiect şi anume Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Liceul "Don Orione" din Bihor şi Prefectura judeţului Békés (prin Departamentul de Securitate Socială şi Ocuparea Forţei de Muncă), Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor din Judeţul Békés.

Concret, în incinta Liceului Don Orione se va construi un centru multifuncţional de orientare în carieră (foto) cu o suprafaţă de circa 800 metri pătraţi. "Centrul va avea trei niveluri. La demisol vor fi laboratoare în care elevii vor "testa" mai multe meserii, la parter vor fi săli de curs, unde aceştia vor învăţa şi partea teoretică a unei meserii şi vor fi examinaţi, iar la etaj va fi o sală mare dedicată evenimentelor cum ar fi întâlnirea cu mai mulţi angajatori", a explicat pentru BIHOREANUL managerul de proiect Martin Miheller.

Centrul este în faza de aprobări şi autorizaţii, urmând ca în următoarele săptămâni lucrarea să fie scoasă la licitaţie.

Pe roţi

Tot în cadrul proiectului, AJOFM Bihor va achiziţiona un microbuz, cu ajutorul căruia va organiza aşa-numitele "centre mobile", adică angajaţii instituţiei se vor deplasa în satele din Bihor pentru a le vorbi tinerilor, dar şi şomerilor, despre oportunităţile de angajare.

AJOFM Bihor îţi doreşte să împrumute bunele practici ale partenerilor din Ungaria.

"Vrem să organizăm şi târguri de cariere asemănătoare celor din Ungaria, în cadrul cărora elevii vor vedea, de exemplu, ce înseamnă azi să fii pizzer sau strungar, asta pentru că angajatorul va veni cu un cuptor sau cu alte ustensile şi va explica, practic, ce va face tânărul", a explicat directorul AJOFM, Békési Csaba (foto).

Un astfel de târg va dura două-trei zile şi este gândit să atragă peste 3.000 de tineri. "Într-o zi vor veni elevi din judeţ aduşi de noi, iar în cealaltă vor veni elevii din oraş", a mai precizat şeful AJOFM.

Agenţia doreşte ca astfel de evenimente să aibă loc cel puţin de două ori pe an, iar, potrivit lui Békési, primul va fi organizat înainte de Toamna Orădeană.

Proiectul transfrontalier a fost depus în ianuarie 2018 şi a primit finanţare în decembrie, fiind primul proiect de acest gen din România finanţat de Uniunea Europeană.

Perioada de implementare este de 24 de luni, iar bugetul total este de 2,56 milioane de euro, dintre care 1 milion de euro îi revine Societăţii de Binefacere "Don Orione", aproape 500.000 de euro constituie bugetul AJOFM Bihor, iar restul va fi alocat instituţiilor partenere din judeţul Békési care vor derula investiţii şi proiecte similare.