Consiliul Județean Bihor a anunțat, duminică, semnarea contractului pentru execuția lucrărilor la primul bazin de înot didactic din județ.

„Acesta urmează să se realizeze în orașul Săcueni, iar executantul construcției, societatea  Costa V.O.C. Impex S.R.L trebuie să predea investiția la începutul anului 2020. Finanțarea acesteia este asigurată integral de Consiliul Județean Bihor prin Agenția de Dezvoltare Durabilă (A.D.D.), fiind prima dintr-o serie de șapte bazine la care instituția noastră s-a angajat să le sprijine”, se arată într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon.

Semnarea contractului s-a făcut vineri, la sediul CJ, valoarea acestuia fiind de 4.579.072,03 lei, TVA inclus.

Vitályos Barna, directorul Agenției de Dezvoltare Durabilă Bihor, a precizat că suma cuprinde construcția, finisajele, grupurile sanitare și vestiarele. Garanția lucrărilor va fi de 3 ani. „Este vorba despre o investiție care va demara în luna ianuarie 2019 și are termen de garanție 36 luni”, a spus Vitályos Barna, potrivit comunicării.

Reprezentanții CJ spun că bazinul de înot va putea intra în circuitul didactic la începutul anului 2020. Prezent la semnarea contractului, președintele CJ, Pásztor Sándor, a precizat că își dorește predarea cât mai rapidă a amplasamentului. „Aveți termen de execuție 12 luni. Dorim să vă încadrați în termenul prevăzut în contract. Finanțarea există și cel mai important în acest moment este să demarați lucrările cât mai repede”, le-a transmis acesta constructorilor.

Potrivit comunicatului, săptămâna următoare va fi semnat și contractul pentru bazinul didactic din Nucet.

După cum BIHOREANUL a mai scris, bazinele didactice vor fi construite în cadrul unui proiect derulat de CJ Bihor, prin Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Bihor, care are ca scop mai ales îmbunătăţirea stării de sănătate şi dezvoltarea abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului. Astfel, se vor realiza bazine din categoria "didactice de înot" în Salonta, Beiuş, Valea lui Mihai, Săcuieni, Marghita, Aleşd, Vaşcău, Nucet şi Ştei.

În vara anului 2017, șefii CJ au anunțat că primele bazine de acest gen vor fi construite în oraşele Săcueni şi Nucet. Întrebat, la acea vreme, care sunt considerentele pentru care primele bazine vor fi făcute în cele două orașe, Pásztor a precizat că acestea s-au mobilizat cel mai repede în furnizarea documentelor necesare şi găsirea terenurilor. "Noi le-am spus tuturor foarte clar că mergem pe principiul primul venit, primul servit", a precizat el.

Astfel, în Săcueni se va construi un complex cu un bazin semi-olimpic (25 metri lungime, 12,5 metri lăţime) şi unul mai mic pentru copii, lucrare estimată în 2017 la 4,3 milioane lei, plus TVA, în timp ce Nucetul a optat pentru varianta simplă, investiţia fiind estimată, la vremea respectivă, la 3,4 milioane lei plus TVA.

Costurile de întreţinere estimate de proiectanţi sunt de 450 lei pe zi în cazul bazinului din Nucet, respectiv de 600 lei pe zi în cazul celor din Săcueni. Consiliile Locale vor decide la ce preţ vor permite accesul în bazinele de înot pentru copii, respectiv pentru adulţi.