În numele a 500 de profesori şi părinţi de la trei şcoli din Oradea - Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Şcoala Gimnazială Dacia şi Şcoala Gimnazială Oltea Doamna -, avocatul Cristian Rusu cere Curţii de Apel Oradea să suspende executarea Ordinului 4.831/2018 a Ministerului Educaţiei, care aprobă Codul de etică pentru învăţământul preuniversitar.

Acţiunea a fost introdusă pe 5 noiembrie, dar având ca reclamanţi 15 persoane. "Nu am dorit să complicăm procedura de citare, însă demersul este susţinut, cu semnătură, de aproximativ 500 de persoane, profesori şi părinţi de la cele trei şcoli", a declarat Rusu, marţi, pentru BIHOREANUL.

Acelaşi avocat va depune şi o cerere de anulare a Ordinului cu pricina. "Pe 1 noiembrie, am depus personal la Ministerul Educaţiei notificarea prealabilă, susţinută de 195 de persoane", a precizat avocatul.

Concret, orădenii sunt nemulţumiţi că apariţia Codului de etică a dus la dispariţia programului privat "After School". "Din punct de vedere al părinţilor, problema este că în mijlocul anului şcolar s-au trezit că nu mai au unde să-şi mai ducă copiii, respectiv că la ora 12 trebuie să-i ia acasă, deşi învăţătorii stăteau cu ei până la ora 16. Acum nu mai au această posibilitate. Există varianta "Şcoala după şcoală", dar e mai complicat, pentru că nu rămân obligatoriu cu învăţătorii cu care ei fac şcoala, iar acest program nu este nici el gratuit", a declarat Rusu.

La rândul lor, cadrele didactice sunt nemulţumite de noile reguli. "Nemulţumirea lor este legată de suprafiscalizare. Dacă până acum ei, în baza contractelor pe persoană fizică autorizată pe care le aveau cu părinţii, achitau impozit pe normă de venit, acum achită impozit ca salariat suplimentar către unitatea de învăţământ, fiscalizarea fiind cu aproximativ 40% mai mare", a precizat avocatul.

Rusu speră că judecătorii Curţii de Apel Oradea se vor pronunţa cât mai repede asupra cererii de suspendare a Ordinului 4.831/2018.

Citeşte pe această temă şi articolul: "After "After School": Ce soluţii găsesc şcolile din Oradea pentru a-i ţine în continuare pe copii la şcoală"