Consilierii judeţeni s-au reunit, marţi, într-o şedinţă extraordinară pentru a modifica cheltuielile legate de realizarea viitorului Parc Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, după ce ADR Nord Vest a mai socotit ca neeligibile câteva dotări prevăzute în proiect. Proiectul a fost votat în unanimitate de cei 29 de consilieri prezenţi. 

"Sumele noastre eligibile din tot proiectul au scăzut cu 200.000  lei. Din această cauză, s-a organizat şedinţa de Consiliu Judeţean, pentru modificarea bugetului", a explicat preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor. 

Acesta a făcut o trecere în revistă a tuturor cheltuielilor cu investiţia. În total, proiectul are o valoare de 32.9 milioane lei, din care circa 500.000 lei reprezintă contribuţia Universităţii din Oradea, partener în proiect. 

Din suma rămasă, de 32,4 milioane lei, CJ Bihor va acoperi 15,8 milioane lei, iar fondurile nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi componenta de minimis se ridică la 16,6 milioane lei. 

La finalul lunii iulie, ADR Nord Vest a înştiinţat reprezentanţii Consiliului Judeţean că cererea de finanţare pentru realizarea unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic a fost aprobată. 

Potrivit lui Pásztor, amplasamentul pe care vor fi ridicate construcţiile a fost curăţat, iar clădirile vechi din acea zonă, demolate. "Dacă sunt optimist, pornim cu lucrarea din noiembrie. Dacă vor fi probleme cu licitaţiile şi contestaţiile, atunci probabil vom începe din ianuarie", le-a spus acesta jurnaliştilor la finalul şedinţei. 

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor urmează să fie amplasat pe un teren care aparţine Consiliului Judeţean Bihor, situat pe strada Ceyrat, nr. 4, în spatele Facultăţii de Ştiinţe Socio - Umane. Acesta va avea peste 40 de laboratoare.

Potrivit iniţiatorilor, parcul se înfiinţează în scopul ultilizării rezultatelor activităţilor de cercetare şi aplicării tehnologiilor avansate în economie şi în scopul creşterii participării instituţiilor de învăţământ superior la procesul de dezvoltare economico - socială prin ştiinţă şi tehnologie.