Şcolile de la sate sunt în continuare repetente la capitolul condiţii decente. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, la cererea BIHOREANULUI, din cele 955 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ din Bihor, 46 nu au apă curentă, iar în loc de toalete în interior, au doar nişte WC-uri în curte. Cele 46 de şcoli şi grădiniţe sunt împărţite în 29 de comune din Bihor.

Din totalul clădirilor cu grupuri sanitare în curte, 17 sunt grădiniţe, ceea ce înseamnă că micuţi care au între 2 şi 6 ani sunt obligaţi să folosească şi ei toaletele din afara clădirilor în care învaţă. Este vorba de grădiniţele din satele Poiana (comuna Tăuteu), Valea de Sus (Câmpani), Sărand (Chijic), Voivozi (Şimian), Văşad (Curtuişeni), Vintere şi Lupoaia (Holod), Bălaia (Tileagd), Urviş de Beiuş, Remeţi (Bulz), Gurani (Pietroasa), Ghiorac (Ciumeghiu), Beznea (Bratca), Vărzari şi Budoi (Budoi), respectiv Diosig.

De asemenea, lista mai cuprinde zece şcoli primare, fiind vorba de cele din Poiana, Gurani, Sărand, Voivozi, Lupoaia, Groşi, Bulz, Beznea, Ponoară şi Vărzari, şi alte 14 şcoli gimnaziale, din Gurbediu (comuna Tinca), Vârciorog, Uileacu de Beiuş, Bucuroaia (comuna Chijic), Talpoş, Arpăşel (comuna Batăr), Galoşpetreu (comuna Tarcea), Auşeu, Luncşoara (comuna Auşeu), Cefa, Balc, Urviş de Beiuş.

WC-uri în curte au şi Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului şi Liceul Tehnologic nr. 1 Dobreşti.

Potrivit unei adrese semnate de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ca răspuns la o interpelare făcută pe această temă de deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean, 6 din cele 46 de clădiri au în derulare proiecte cu finanţare PNDL, iar alte 3 pe fonduri europene. În schimb, restul de 37 de şcoli şi grădiniţe rămân cu WC-urile afară, pentru că primăriile nu găsesc soluţiile sau resursele necesare.

În total, în România sunt 2.219 clădiri de şcoli şi grădiniţe cu toalete în curte. Cele mai multe sunt în judeţele Vaslui (266), Botoşani (218), Suceava (162) şi Bacău (153). În schimb, în judeţul Braşov, doar 2 clădiri sunt în această penibilă situaţie.

La mijlocul lunii aprilie, un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli din judeţul Iaşi. Băiatul urma să meargă la grădiniţă abia din toamnă, dar conducerea şcolii îi convinsese pe părinţi să-l aducă la cursuri, ca să se obişnuiască. A fost găsit abia la 2 ore, după ce fratele său mai mare i-a anunţat pe dascăli că nu ştie unde este.