Vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, PNL-ista Florica Cherecheş, cere colegilor din Parlament să respingă OUG 51/2019, prin care s-a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice, ceea ce lasă companiile de transport să decidă dacă păstrează sau nu anumite rute considerate nerentabile, şi să adopte de urgenţă decontarea integrală a transportului elevilor.

„Decontarea integrală a transportului elevilor a revenit zilele acestea pe agenda Parlamentului. În acest context, fac un apel către toți parlamentarii să nu mai întârzie rezolvarea acestei probleme stringente pentru elevi. Noi, liberalii, considerăm că această soluție este o investiție în copiii noștri, statul, în acest caz, investind practic bani pentru descurajarea abandonului școlar, dar și fonduri pentru siguranța transportului organizat al elevilor către școală. Copiii din mediile nesigure și defavorizate sunt cei mai expuși, iar această decontare va încuraja părinții cu probleme financiare mari să-și lase copiii la școală”, a transmis Cherecheş, luni, printr-un comunicat de presă.

Deputatul aminteşte că PNL a criticat de la bun început OUG 51/2019 şi chiar şi-a asumat răspunderea pe abrogarea ei. Curtea Constituţională, sesizată de PSD, a considerat că angajarea răspunderii este neconstituțională.

„Ulterior, Guvernul PNL a emis OUG 15/2020 prin care soluționa decontarea navetei elevilor, proiectul fiind dezbătut și aprobat, zilele acestea, în Comisia de învățământ, cu amendamentele prin care se elimină limita de 50 km pentru decont. Acest proiect de lege va merge la Senat pentru a fi dezbătut și va primi votul final. În paralel, proiectul de aprobare a OUG 51/2019 a fost dezbătut în comisiile raportoare din Camera Deputaților și a primit un raport de respingere, urmând să primească, sper, un vot final negativ poate chiar săptămâna viitoare. Îmi exprim speranța ca deputații PSD să înțeleagă nevoia de a abroga această ordonanță toxică și solicit tuturor senatorilor să susțină decontarea transportului pentru elevi”, a mai transmis Florica Cherecheş.