Senatul Universităţii din Oradea va avea un nou lider. Sorin Curilă, profesorul care a condus forul legislativ din 2012 încoace, şi-a transmis, miercuri, demisia din calitatea de preşedinte al Senatului, dar şi de membru al acestei entităţi.

În jurul orei 13, a înregistrat documentul la registratura Universităţii, urmând să-l expedieze apoi, prin e-mail, senatorilor orădeni.

"Îmi depun demisia pentru că am încercat să asigur singurul mod de funcţionare în condiţiile legale pentru Senat, iar eu să rămân alături de Senatul Universităţii din Oradea. Din păcate, nu am găsit înţelegere", a declarat Curilă pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, fostul preşedinte al Senatului a fost nemulţumit pentru că, la şedinţa de marţi, senatorii nu au aprobat o adresă prin care Curilă se declara în conflict de interese faţă de cazul directorului Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Eugen Popescu, căruia Universitatea vrea să-i retragă acum diploma de studii.

Evită un proces

Sorin Curilă susţine însă că nu supărarea pentru rezultatul votului l-a determinat să demisioneze, cât dorinţa ca o hotărâre a Senatului pe această temă, oricare ar fi ea, să nu fie atacabilă în instanţă. Or, dacă el semna acea hotărâre, în calitate de preşedinte, actul ar fi putut fi contestat în instanţă, deoarece Curilă este un prieten apropiat cu directorul adjunct al Institutului, Nicolae Brînzea, care l-ar fi reclamat pe Popescu.

"Eu nu pot să particip la niciun aspect procedural privind speţa respectivă", susţine fostul lider al Senatului. Drept urmare, a preferat să demisioneze, chiar dacă conduce acest for de mult timp şi mai avea mandat doar până în luna martie a anului viitor.

Acelaşi argument a fost precizat de Curilă şi în actul prin care şi-a dat demisia (foto), arătând că a cerut ca senatorii să constate conflictul său de interese "pentru a asigura funcţionarea structurii în condiţii de deplină legalitate". 

Demisie Sorin Curilă

Ce urmează?

Potrivit cancelarului Senatului, Daniel Paşca, conform regulamentului forului, Biroul Permanent (BPS, format din vicepreşedintele Senatului, Cristian Grava, cancelar şi preşedinţii comisiilor din Senat, asigură conducerea, până la desemnarea unui nou preşedinte. "Am convocat BPS pentru mâine, la ora 12.30, şi vom decide ce urmează", a declarat Paşca BIHOREANULUI.

Cert este că, a spus el, Senatul va trebui să-şi aleagă cât mai curând un preşedinte interimar, care să conducă forul până la alegerile din primăvară.

Citeşte pe această temă şi articolul

"Scandal la şedinţa Senatului Universităţii din Oradea: Preşedintele Sorin Curilă şi-a anunţat demisia!"