Aproape 15.000 de studenţi ai Universităţii din Oradea sunt aşteptaţi la vot miercuri, când la Biblioteca din campus, între orele 10 şi 16, va avea loc primul tur de scrutin pentru alegerea reprezentanţilor în Senatul academic. În viitoarea legislatură, 2020-2024, Senatul va avea în componenţă 16 studenţi, câte unul de la fiecare facultate şi unul reprezentant al Consiliului Universitar pentru Studii Doctorale (CSUD).

"Numărul total de electori este de 14.869 studenţi, iar numărul candidaţilor este de 37. Noutatea acestui scrutin este că studenţii vor vota doar reprezentanţii facultăţilor lor, nu şi pe cei ai altor facultăţi", a declarat preşedinta Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, marţi, pentru BIHOREANUL. Astfel, cvorumul de 50% plus 1 trebuie întrunit pentru fiecare facultate în parte. În situaţia în care miercuri nu vor merge destui studenţi la urne, vineri va avea loc al doilea tur de scrutin, tot la Bibliotecă şi în acelaşi interval orar.

Din cei 37 de candidaţi, câte 4 studenţi concurează la facultăţile de Istorie, Medicină, Ştiinţe şi Ştiinţe Socio-Umane, 3 la Litere, câte 2 la Teologie, Ştiinţe Economice, Protecţia Mediului, Arte, Drept, Geografie şi Inginerie Managerială şi Tehnologică. Un singur candidat înscris în cursă au facultăţile de Inginerie Electrică, Inginerie Energetică, Construcţii şi Arhitectură, respectiv CSUD.

Alegerile pentru viitorul Senat al Universităţii vor continua cu scrutinul pentru cadre didactice şi cercetători, programat pe 29 ianuarie. Profesorii pot să-şi depună candidaturile până cel târziu pe 17 ianuarie.