Timp de şase luni, elevii din 10 şcoli din Bihor vor face lecţii "ca afară", unde accentul se pune pe abilităţile dobândite de şcolari, nu pe teoria "tocită".

Mai precis, la iniţiativa Colegiului Tehnic Traian Vuia şi cu sprijinul Asociaţiei Parteneriat pentru Educaţie şi al Primăriei Municipiului Oradea, profesorii le vor preda elevilor de gimnaziu lecţii transdisciplinare, în care vor combina noţiuni din mai multe materii.

Elevi informaţi, liceeni de succes

Mulţi dintre elevii români, când termină clasa a VIII-a şi trebuie să-şi aleagă liceul sau colegiul la care vor să înveţe, nu sunt pe deplin siguri despre traseul lor educaţional. "Ei acceptă cu uşurinţă părerile impuse fie de familie, fie de anturaj, ceea ce duce la o diminuare a gradului de informare corectă şi la o posibilă reticenţă faţă de noua şcoală, aceste lucruri fiind o piedică în obţinerea succesului şcolar, profesional şi social, în dezvoltarea personalităţii şi a încrederii în sine", spune profesorul Vasile Bunea, de la Colegiul Tehnic Traian Vuia.

Tocmai pentru ca elevii să fie bine-informaţi şi, mai ales, să coreleze eficient informaţiile primite, inclusiv despre învăţământul profesional, Colegiul Traian Vuia a dat startul unui proiect care vizează şcolarii din 10 şcoli: Nojorid, Gepiu, Sântandrei, Tărian, Sălard, Sârbi, Oşorhei, Tileagd, Sânmartin şi Ceica.

Intitulat "Educaţia inter şi transdisciplinară", proiectul are menirea să le dezvolte tinerilor abilităţile de corelare eficientă a informaţiilor formale, informale şi nonformale, dar şi să îi înveţe să-şi manifeste încrederea de sine prin dezvoltarea gândirii critice, eficiente şi realiste în alegerea traseului educaţional şi profesional.

Şcoală... altfel

Concret, elevii vor participa la lecţii transdisciplinare, în care sunt combinate informaţii din mai multe materii, într-o manieră uşor de înţeles pentru adolescenţi.

"Activităţile transdisciplinare par pentru mulţi chestiuni fantastice, cu toate că ele presupun doar abordarea integrată a curriculumului prin centrarea pe probleme ale lumii reale în contexte cotidiene, urmărind dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale elevilor. Transdisciplinaritatea, în cadrul orelor, presupune crearea de conexiuni între competenţe dobândite disparat, în cadrul diferitor discipline. O asemenea abordare nu se mai centrează pe discipline, ci le transcende subordonându-le copilului, subiectului formării", spune Bunea. Profesorii care vor preda provin de la şcolile implicate în proiect.

De pildă, la lecţia "Carbonul", elevii vor analiza acest element chimic din perspectiva profesorului de geografie, a celui de chimie şi a matematicianului, iar la lecţia "Meniul zilei" vor aborda ofertele restaurantelor din perspectivă chimică, biologică şi matematică.

O combinaţie aparent ilogică este pusă pe tapet de către profesorii de limba şi literatura română şi cei de mecatronică, care le vor preda elevilor "Roboţii şi poezia", iar importanţa limbilor străine, combinate cu geografia, va fi prezentată în cadrul lecţiei "Proiecte europene şi limbile străine".

Cosmeticele vor fi şi ele "disecate" cu ajutorul profesorilor de estetica şi igiena corpului uman, de chimie şi biologie, iar o altă lecţie, "Materialele textile", va fi tratată, în colaborare, de cadrele didactice care predau biologia, chimia şi textilele. Elevii vor mai învăţa "Ochiul uman", "Joacă şi jocuri" şi "Să ştiu. Să fac. Să înţeleg".

Rezultate aşteptate

Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca, după cele şase luni de proiect, un număr mare de elevi să-şi dezvolte abilităţile de corelare eficientă a informaţiilor formale, informale şi nonformale, dar şi să fie capabili să-şi argumenteze propriile opinii şi să îşi aleagă eficient şi realist traseul educaţional şi profesional.

Toate activităţile vor fi prezentate, la finalul proiectului, şi într-un film educativ care va fi distribuit şi în alte şcoli din Bihor, tocmai ca elevii care n-au putut să ia parte la aceste lecţii inedite să ştie mai multe.

Găsiţi în galeria de documente pliantul APPE privind promovarea învăţământului profesional orădean!

(advertorial)