Portretul de plagiatoare al profesoarei Simona Cavalu de la FMF Oradea se conturează tot mai tare. În procesul deschis de englezul Martin Hollins, care o acuză pe orădeancă de faptul că i-a plagiat o carte, Curtea de Apel Cluj a decis că profesorul are dreptate. Judecătorii clujeni au menţinut sentinţa Tribunalului Bihor, din 2017, care a atestat plagiatul comis de Cavalu.

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit în 2012, profesoara şi-a pus numele pe o carte intitulată "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices" (publicată în anul 2005), în care a copiat pur şi simplu capitole întregi din volumul lui Hollins, apărut cu un deceniu mai devreme.

Şi plagiatoare, şi cu banii luaţi

Ulterior dezvăluirii BIHOREANULUI, profesorul Hollins a deschis un proces împotriva Simonei Cavalu, cerând ca plagiatul să fie confirmat, iar volumul orădencei să fie retras. Acesta nu a pretins nicio despăgubire materială, deşi avea acest drept.

În 2017, Tribunalul Bihor i-a dat dreptate englezului, confirmând că profesora de la FMF Oradea l-a plagiat grosolan. Sentinţa a fost însă atacată cu apel de Cavalu, care a cerut şi strămutarea procesului, pe motiv că la Oradea jurnaliştii BIHOREANULUI o stresează, urmărind cu atenţie desfăşurarea procesului.

Acum, Curtea de Apel Cluj a luat o decizie în acest proces, confirmând hotărârea Tribunalului Bihor. Printr-o hotărâre pronunţată pe 25 octombrie, judecătorii au anunţat că resping ca nefondat apelul Simonei Cavalu şi menţin hotărârea Tribunalului Bihor.

În plus, judecătorii au decis că femeia trebuie să plătească expertiza făcută de profesorul clujean Cornel Ciupan, care a confirmat că ea a plagiat şi care a costat nu mai puţin de 22.765 lei. Cavalu trebuie să plătească, de asemenea, cheltuielile de judecată ale lui Hollins, în valoare de 2.380 lei.

Decizia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 30 de zile de la comunicarea ei.

Şi-a falsificat propria-i carte!

În timpul procesului a ieşit la iveală un fapt halucinant, şi anume că, pentru a scăpa de acuzaţiile de plagiat, Simona Cavalu şi-a falsificat propria-i carte!

După ce a aflat că Hollins a dat-o în judecată şi şi-a dat seama că riscă să fie condamnată pentru furt intelectual, Simona Cavalu şi-a retipărit cartea din 2005, înlocuind paginile compromiţătoare. N-a declarat, însă, o reeditare, ci a folosit aceeaşi copertă şi aceleaşi date de identificare, pentru a susţine că ar fi unul şi acelaşi volum, pe care apoi l-a şi depus ca probă a pretinsei nevinovăţii.

Revoltătoarea situaţie a ieşit la iveală abia când expertul chemat de Curtea de Apel Cluj să analizeze cartea lui Cavalu şi pe cea a lui Hollins, a concluzionat - stupefiant - că femeia plagiase... doar 17 pagini.

Cum fusese posibilă răsturnarea de situaţie au lămurit repede avocaţii englezului: de fapt, cartea pusă de Cavalu la dispoziţia expertului era alta decât cea pe care o pusese în uz, cu capitole întregi furate de la Hollins!

Mai precis, în "reeditarea" destinată expertizării, dintr-un total de 191 pagini, fuseseră modificate parţial sau integral 129. Textele din 2005 au fost fie înlocuite cu desene ori tabele, fie rescrise, iar imaginile din versiunea originală, a lui Hollins, schimbate.

Judecătorii de la Cluj s-au convins de această mârlănie când avocaţii lui Hollins au cerut exemplarul cărţii Simonei Cavalu, existent în Biblioteca Naţională a României. Instituţia a transmis acest volum şi aşa s-a ajuns în absurda situaţie ca la dosar să existe două cărţi aparent identice, dar cu conţinut semnificativ diferit.

În mod firesc, judecătorii i-au cerut expertului să facă o nouă analiză, de data aceasta pe exemplarul furnizat de Biblioteca Naţională, expertiză care a confirmat că volumul Simonei Cavalu este un plagiat aproape în întregime.

Universitatea, nicio reacţie

Interesant este şi că, de-a lungul anilor, în ciuda dovezilor evidente despre ilegalităţile comise de Simona Cavalu, Universitatea din Oradea nici măcar nu a anchetat-o în mod serios pe profesoară, cu atât mai puţin să o sancţioneze.

Deşi BIHOREANUL a scris, în primăvară, şi despre faptul că femeia şi-a falsificat propria-i carte, citând inclusiv declaraţia directoarei Editurii Universităţii din Oradea, Cristina Dogot, care a recunoscut că, în 2016, Simona Cavalu a încercat să o convingă să înlocuiască în arhiva editurii cartea publicată în 2005, semn clar că abia după ce a fost dată în judecată profesoara de la FMF Oradea a încercat să-şi acopere urmele, şefii Universităţii nu au reacţionat în niciun fel. 

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Sorbonică fără frică: Ca să scape de verdictul de plagiatoare, profesoara Simona Cavalu, de la FMF Oradea, şi-a falsificat propria carte"

"Plagiat... ca la carte! Hotărârea "beton" care a consfinţit plagiatul profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină"

""Cartea cărţilor": O profesoară de la Facultatea de Medicină a plagiat mai multe cărţi într-una singură"