În 35 de creşe, grădiniţe şi şcoli din Bihor, preşcolarii şi elevii sunt obligaţi să meargă la toalete în curte, pentru că unităţile de învăţământ la care învaţă nu au astfel de facilităţi în apropierea sălilor de clasă.

Datele apar într-un raport întocmit vineri de Prefectură, la cererea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Potrivit documentului, între cele 35 de unităţi de învăţământ se numără o creşă, din Valea lui Mihai, nouă şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică şi 25 fără personalitate juridică.

Cele 9 şcoli cu personalitate juridică care au toaletele în curte sau în alte clădiri decât cele în care elevii învaţă sunt Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" din Oradea, Liceul Teoretic "Jozef Kozacek" Budoi, Liceul Tehnologic "Horea" din Marghita, respectiv şcolile gimnaziale din Tăuteu, Husasău de Tinca, Talpoş, Bulz, Spinuş şi Derna.

Cele 25 de unităţi de învăţământ fără personalitate juridică şi cu toalete în curte (sau în alte clădiri decât cele în care învaţă elevii) sunt grădiniţele din Vărzari, Lupoaia, Păuleşti, Remeţi, Sărand, Grădinari, respectiv şcolile din Vărzari, Gurbediu, Fâşca, Cubulcut, Abrămuţ, Arpăşel, Crânceşti, Bulz, Dijir, Galoşpetreu, Inand, Biharia, Bucuroaia, Grădinari, Otomani, Sălişte, Tăşad şi Dernişoara. De asemenea, toalete în curte are şi Clubul Copiilor Marghita.

Raportul Prefecturii cuprinde şi şcolile şi grădiniţele care au toaletele în interiorul clădirii, dar care au nevoie de lucrări de renovare, 35 la număr. Printre acestea se numără şi grădiniţele cu numărul 2, 5, 31, 55 din Oradea, Grădiniţa nr. 1 Aleşd, Grădiniţa nr. 4 Marghita, cluburile de copii din Beiuş, Ştei, Aleşd şi Salonta, grădiniţele nr. 1 şi 2 din Sântandrei şi Şcoala Gimnazială "Juhasz Gyula" din Oradea.