Învăţământul profesional dual se va dezvolta şi în judeţul Bihor, pentru a le asigura angajatorilor forţă de muncă specializată. Iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean, alături de societatea subordonată Parcuri Industriale Bihor, autorităţile urmând să împrumute modelul de succes al Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov.

Inspiraţie de la nemţi

Marţi, la Hotel Continental, a avut loc o conferinţă de presă în care reprezentanţii autorităţilor judeţene au anunţat că s-a semnat declaraţia de intenţie pentru înfiinţarea unui ONG care, la rândul lui, va înfiinţa o şcoală profesională pe sistemul de învăţământ dual.

Părţile semnatare sunt Parcuri Industriale Bihor, compania nemţească Lucas Nülle, care oferă soluţiile educaţionale şi de training, precum şi câteva companii locale: Selina, Gavella şi Auto Bara. Potrivit organizatorilor, vor să se alăture proiectului şi alte companii care lucrează în Bihor, precum Eberspächer şi Faist Mekatronic.

La conferinţa de marţi au participat preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, vicepreşedintele Traian Bodea, preşedintele CA al Parcuri Industriale Bihor, Delia Ungur, precum şi Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, care a dezvoltat Şcoala Kronstadt, respectiv Andreas Hart, preşedintele companiei Lucas Nülle.

Bătaie pe sudori

Şcolile profesionale în sistem dual funcţionează în baza unei colaborări între autorităţi şi mediul privat, astfel încât absolvenţii să răspundă nevoilor companiilor locale şi internaţionale care lucrează în zona respectivă.

Potrivit informaţiilor transmise marţi, în baza acestei declarații, prima astfel de şcoală va fi deschisă - probabil la începutul anului şcolar viitor (2018-2019) - la Cadea, unde funcţionează deja un liceu tehnologic, care a fost reabilitat în urmă cu câţiva ani printr-un proiect european.

Prima specializare care va fi abordată va fi cea de sudor, extrem de cerută pe piaţa locală şi pe cea internaţională. Cursurile se vor face în limba română şi în limba maghiară. "Am făcut studii de teren. Există o cerinţă imensă pentru această meserie şi acum nu există meseriaşi. O bună parte din lucrările de infrastructură vor mai dura în următorii 10-20 de ani, termoficare, conducte de apă, probleme de ape uzate, deci va fi nevoie de sudori", a spus Pásztor Sándor.

Învăţământ modern

Şcoala Profesională va fi finanţată de CJ Bihor, precum şi de companiile care s-au asociat sau se vor asocia în acest ONG, cota parte a fiecăreia urmând să fie stabilită în funcţie de mai mulţi parametri. La schimb, companiile vor avea drept să aleagă meseriile în care îşi doresc oameni pregătiţi şi, deci, specializările predate în şcoala profesională, la fel cum se întâmplă şi la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov.

Preşedintele Lucas Nülle, Andreas Hart, a explicat că firma pe care o reprezintă oferă servicii educaţionale la standarde internaţionale care pun accent pe pregătirea practică a elevilor, prin metode eficiente. Elevii vor avea ore de simulări înainte de a intra în hală şi a face practică, cu ajutorul unor echipamente care implementează sistemul Augmented Reality. Practic, ei vor putea simula exerciţiul de sudare şi vor primi imediat feedback referitor la eventualele greşeli.

Reprezentanţii autorităţilor îşi propun să înfiinţeze astfel de şcoli şi în alte zone ale judeţului, ca Beiuş şi Aleşd, precum şi în zona Tileagd, unde CJ Bihor a înfiinţat un parc industrial, încă nepopulat. O şcoală profesională în sistem dual funcţionează, din 2013, în Oradea, fiind înfiinţată de Eurobusiness Parc (societatea de parcuri industriale a Oradiei), în parteneriat cu mai multe companii din Parcul Industrial I.