Primarii din 45 de oraşe şi comune bihorene ar trebui să profite de vacanţa de vară, ca să pună la punct şcolile şi grădiniţele pe care le au în administrare.

Conform evidenţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, prezentate miercuri presei, 91 de clădiri aparţinând unor unităţi de învăţământ din judeţul Bihor sunt, în continuare, fără autorizaţie de securitate la incendii. Printre acestea, se numără şcoli şi grădiniţe din Oradea, Aleşd, Marghita, Salonta, Valea lui Mihai, Ştei, Sântandrei, Tinca, Săcueni, Dobreşti, Sălacea, Cherechiu, Curtuişeni, Biharia, Sârbi, Bunteşti ori Sălard.

Faţă de luna ianuarie 2019, când ISU a mai prezentat un raport similar, numărul acestor clădiri a scăzut cu doar 14. La începutul anului, în Bihor existau 105 clădiri de învăţământ fără autorizaţie ISU, dintr-un total de 878, câte există în judeţ.

Pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu, şcolile trebuie să aibă, printre altele, mai multe ieşiri, uşi anti-panică, scări exterioare şi sisteme de detectare a fumului.

Potrivit inspectorului şef al ISU Crişana, colonel Sorin Caba, toţi primarii din Bihor cunosc aceste obligaţii, iar în luna martie, la o şedinţă de la Prefectură, au fost anume convocaţi pentru a discuta despre importanţa acestui act. "Urmează perioada de vacanţă şi avem speranţa că în această perioadă, multe din aceste obiective să finalizeze investiţiile necesare pentru a obţine autorizaţia. Cu siguranţă, numărul clădirilor fără autorizaţie va scădea, depinde de primari cât", a declarat Caba.