Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, primele concluzii ale verificărilor făcute la Liceul George Bariţiu, unde, după cum acuză un părinte, un copil bolnav de autism ar fi fost supus unei torturi cu electroşocuri.

Concluzii preliminarii

Potrivit şefului IŞJ Bihor, verificările făcute până acum de inspectorii şcolari conduc la concluzia că un astfel de abuz grav nu a avut loc.

"Din verificările pe care colegii mei le-au făcut în unitate, pe baza instrumentelor de lucru de care unitatea dispune, mă refer la documente medicale, procese verbale de triaj, registrele de evidenţă la cabinetul medical, ba mai mult, înregistrările audio-video din unitate, reiese faptul că nu există sau nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică", a declarat Novac. Întrebat cum îşi explică astfel fotografiile făcute publice de părinte şi certificatul medico-legal obţinut de copil, şeful IŞJ Bihor s-a rezumat să declare că nu a văzut imaginile.  

Pe de altă parte, a spus Novac, din contractul pe care Liceul George Bariţiu îl are cu firma Pază şi Protecţie Bihor SRL, a Consiliului Judeţean Bihor, paznicii nici nu au în dotare aparate cu electroşocuri.

Alin Iuhas Novac a precizat însă că ultimul cuvânt în acest caz îl vor avea DGASPC Bihor şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, instituţii sesizate şi care au demarat o anchetă.

Întrebat de BIHOREANUL cui revine sarcina să gestioneze conflictele dintre aceşti elevi, toţi cu cerinţe educaţionale speciale, adică celor 9 pedagogi ai şcolii ori lucrătorilor de la pază, şeful IŞJ Bihor a admis că personalului didactic. "Este treaba personalului din unitate, cu sprijinul tuturor partenerilor", a precizat inspectorul şcolar general.

Directori pedepsiţi

Tiberiu Sincelean, director Liceul George BaritiuÎn şedinţa Consiliului de Administraţie de miercuri, s-a luat decizia demiterii directorului liceului, Tiberiu Sîncelean (foto), şi a directoarei adjuncte, Mariana Sandor. Întrebat de ce au fost schimbaţi din funcţie, dacă concluziile preliminare ale IŞJ Bihor sunt că abuzul nu a existat, Novac a declarat că cei doi "nu au îndeplinit anumite obligaţii prevăzute în contractul de management", atât în privinţa acestor acuzaţii, cât şi în cazul unui alt scandal care a avut loc în şcoală, la jumătatea lunii octombrie. Atunci, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, un elev a fost arestat, după ce şi-a obligat un coleg să-i facă sex oral unui alt coleg, chiar în curtea şcolii.

În ciuda acuzaţiilor foarte grave, conducerea şcolii nu a făcut o anchetă internă decât după ce o echipă de control a IŞJ Bihor a impus acest lucru. "Este primul lucru pe care trebuie să-l faci, fără să-ţi spună absolut nimeni. Dar tu îl faci după o săptămână şi vii cu concluzii, după o altă săptămână, în care nimeni nu e vinovat, în condiţiile în care avem un elev reţinut", a declarat Novac.

În plus, a mai spus şeful IŞJ Bihor, cu prilejul acelor verificări, inspectorii şcolari au depistat că şcoala nu avea proceduri obligatorii, cum ar fi cele privind accesul persoanelor străine ori măsuri pentru abateri disciplinare.

Toate aceste nereguli, coroborate cu lipsa de comunicare de care Sîncelean şi Sandor au dat dovadă miercuri, cu prilejul noilor acuzaţii aduse şcolii, au determinat Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor să-i demită. În locul lui Sîncelean a fost numită cu delegaţie fosta sa contracandidată la concursul pentru funcţia de director, profesoara Ileana Varga. Atunci, aceasta a promovat examenul, dar cu punctaj mai mic.

Părinte reclamagiu

Şeful Inspectoratului Şcolar a ţinut să sublinieze şi că părinitele care a lansat acuzaţiile cu electroşocurile, Nicolae Muşat, este un reclamangiu, punând în faţa jurnaliştilor cinci bibliorafturi cu sesizări pe care acelaşi părinte le-a făcut în ultimii ani la IŞJ Bihor, reclamând diverse situaţii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde fiul său a învăţat. Potrivit lui Novac, sesizările au fost transmise şi procurorilor, dar şi la DGASPC, la Avocatul Poporului şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar nici una nu s-a confirmat.

Alin Iuhas Novac, şeful IŞJ Bihor

Acelaşi părinte l-a şi dat în judecată pe Novac. "Eu, în dublă calitate, de persoană fizică şi de inspector şcolar general, sunt chemat în judecată de către aceşti părinţi pentru abuz în serviciu, iar ceea ce mi se impută este că am numit la CSEI Tileagd un director peste voia Consiliului de Administraţie, un director care nici măcar o secundă nu a fost în această funcţie", a spus Novac, concluzionând astfel că familia Muşat a mai "împrăştiat" informaţii false.