Nu mai puţin de 15 tone de tutun au fost confiscate de poliţişti, iar 60 de persoane au fost audiate, în urma celor 98 de perchezuţii făcute, vineri, în 22 de judeţe, inclusiv Bihor.

"Au fost ridicate peste 15.000 kg de tutun, în diferite stadii de prelucrare, peste 17.000 de ţigarete şi sumele de 174.200 de lei şi 3.000 de euro", arată un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române, citat de site-ul Romania24.ro.

De asemenea, au fost descoperite 13 instalaţii artizanale de prelucrat tutun şi trei cazane de fierbere a tutunului, 20 de instalaţii de injectat tutun în ţigarete, precum şi peste 35.000 de tuburi de ţigarete. În urma deschinderilor, anchetatorii au ridicat şi telefoane, tablete, laptopuri, medii de stocare şi înscrisuri folosite de membrii reţelei în activitatea infracţională.

Potrivit IGPR, în perioada 2017 - 2019, cetăţeni bulgari şi români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun şi frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoţire a mărfii cu destinatar societăţi comerciale din alte state din Uniunea Europeană. În realitate, însă, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locaţii clandestine din ţară şi transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat.

"Precizăm că acciza datorată bugetului statului este de 429,83 lei/kg tutun de fumat şi că, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, constituie infracţiuni atât deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a peste un kg tutun de fumat, cât şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat", se arată în comunicatul citat.

Percheziţiile au avut în Bucureşti, Dâmboviţa, Călăraşi, Ilfov, Olt, Dolj, Argeş, Arad, Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Botoşani, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea.