În acest sfârşit de săptămână, în judeţul Bihor au avut loc nu mai puţin de 16 incendii, majoritatea produse pe terenuri virane, păşuni, mirişti şi lanuri de porumb.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, sâmbătă s-a dat alarma pentru şapte incendii de vegetaţie uscată, produse pe terenuri virane din Sânmartin, Sântelec, Beiuş, Fegernic, Uileacu de Criş şi pe o păşune de lângă Salonta. În total, flăcările au mistuit 43 de hectare, circa doi metri liniari de gard de lemn şi cinci pomi fructiferi.

Tot sâmbătă, un incendiu de vegetaţie uscată a avut loc şi pe Dealul Viilor, în satul Paleu, iar flăcările s-au apropiat periculos de zona locuită. Mai mult, o casă a fost cuprinsă de flăcări. "Intervenţia operativă a echipajelor de pompieri a împiedicat propagarea incendiului la încăperile casei, pagubele constând în aproximativ patru metri pătraţi din izolaţia de polistiren a faţadei", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Sâmbătă seară, în jurul orei 22.45, militarii din Săcueni au fost chemaţi în satul Roşiori, unde au stins un incendiu izbucnit în dormitorul unei case. Cel mai probabil, flăcările au fost declanşate de un burlan de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, iar din fericire incendiul a fost stins cu rapiditate, pagubele fiind limitate la o canapea.

Duminică, alte şapte incendii de vegetaţie uscată, păşuni, mirişti şi culturi de porumb au avut loc pe raza localităţior Tinca, Lăzăreni, Inand, Ineu, Husasău de Criş şi Oradea.

"În urma producerii evenimentelor, a căror cauză probabilă a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars culturi de porumb pe o suprafaţă de peste două hectare, circa 14 hectare de vegetaţie uscată şi 6 pomi fructiferi", a precizat Roşca.

Pompierii au mai avut o misiune similară în noaptea de duminică spre luni, între orele 00.30 -01.00, când au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care se manifesta la un teren viran situat în localitatea Tileagd, pe o suprafaţă de circa un hectar.

Nu vă jucaţi cu focul!

ISU Crişana atrage atenţia că incendiile de vegetaţie uscată devin periculoase dacă nu se respectă distanţele de siguranţă faţă de locuinţe şi anexe gospodăreşti, ceea ce poate provoca nu doar pagube materiale, ci şi victime umane.

"Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere creşte în această perioadă pe fondul secetei, instituţia noastră reaminteşte bihorenilor, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare", se arată în comunicatul de presă.

Bihorenii trebuie să ştie că, pentru a igieniza terenurile prin ardere, proprietarii trebuie să deţină acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi un permis de lucru cu focul, care se eliberează de primării.  

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.